понеділок, 16 вересня 2024 р.

ТВОРЕЦЬ ДОБРА І КРАСИ

17 вересня виповнюється 160 років від дня народження видатного українського прозаїка  Михайла Михайловича Коцюбинського.

Михайло Коцюбинський - одна з найвидатніших постатей в історії української літератури.  "М. Коцюбинському належить одне з найпочесніших місць: після Шевченка, поруч з Іваном Франком, Лесею Українкою, Стефаником - щодо краси й глибини своїх творів іншого письменника такого ми не знайдемо", - писав Павло Тичина. Його творчість - взірець класичного реалізму, художньої майстерності, школа для багатьох молодих митців. Письменник уміло розкривав психологію своїх героїв, створював пейзажі з соціально-психологічним забарвленням. Він глибоко знав і вивчав життя, був кровно пов’язаний з народом, самовіддано йому служив.

Літературний доробок Михайла Коцюбинського становить більше пятдесяти творів. Найбільш відомими серед читачів стали “Іntermezzo”, “Дорогою ціною”, “Тіні забутих предків”.
Творчість Коцюбинського служить художнім прикладом уже не одному поколінню українських письменників.
Навесні 1913 року Михайла Михайловича Коцюбинського не стало. Поховали письменника на Болдиній горі у Чернігові, улюбленому місці його щоденних прогулянок.
Бібліотека Гусятинського фахового коледжу ТНТУ,  до дня народження М. М. Коцюбинського, українського письменника, громадського діяча організувала книжкову виставку “Творець добра і краси”, на якій представлені багатотомні та окремі видання творів письменника та документи про його творчий і життєвий шлях.


Немає коментарів:

Дописати коментар