понеділок, 16 вересня 2024 р.

ТВОРЕЦЬ ДОБРА І КРАСИ

17 вересня виповнюється 160 років від дня народження видатного українського прозаїка  Михайла Михайловича Коцюбинського.

Михайло Коцюбинський - одна з найвидатніших постатей в історії української літератури.  "М. Коцюбинському належить одне з найпочесніших місць: після Шевченка, поруч з Іваном Франком, Лесею Українкою, Стефаником - щодо краси й глибини своїх творів іншого письменника такого ми не знайдемо", - писав Павло Тичина. Його творчість - взірець класичного реалізму, художньої майстерності, школа для багатьох молодих митців. Письменник уміло розкривав психологію своїх героїв, створював пейзажі з соціально-психологічним забарвленням. Він глибоко знав і вивчав життя, був кровно пов’язаний з народом, самовіддано йому служив.

Літературний доробок Михайла Коцюбинського становить більше пятдесяти творів. Найбільш відомими серед читачів стали “Іntermezzo”, “Дорогою ціною”, “Тіні забутих предків”.
Творчість Коцюбинського служить художнім прикладом уже не одному поколінню українських письменників.
Навесні 1913 року Михайла Михайловича Коцюбинського не стало. Поховали письменника на Болдиній горі у Чернігові, улюбленому місці його щоденних прогулянок.
Бібліотека Гусятинського фахового коледжу ТНТУ,  до дня народження М. М. Коцюбинського, українського письменника, громадського діяча організувала книжкову виставку “Творець добра і краси”, на якій представлені багатотомні та окремі видання творів письменника та документи про його творчий і життєвий шлях.


середа, 11 вересня 2024 р.

ПОЕТАМ ТРЕБА ГОВОРИТИ ПРО ВІЙНУ

    Більше десяти років в Україні триває жорстока війна. Повномасштабне вторгнення РФ до України 24 лютого 2022 року принесло біль і горе на нашу землю, в кожну родину, зруйнувало всі задуми, плани та мрії. Трагічні події та непрості часи надихають сучасних поетів на написання патріотичної поезії.
   10 вересня 2024 року, з ініціативи працівників бібліотеки Гусятинського фахового коледжу ТНТУ, організовано зустріч студентів груп 12 (куратор Невінська Н.В.), та Д-21 (куратор Древняк Л.Я.) із сучасною поетесою Гусятинщини Світланою Богданівною Нестерович.
Я щиро дякую тобі, солдате,
Що ти пішов народ наш рятувати,
За рідний дім, за мову солов'їну
І за нескорену та вільну Україну..,-
такими віршованими рядками розпочала свій виступ поетеса.
   Чутлива душа Світлани Нестерович відгукується на події сьогодення та виплескує весь біль, горе та переживання у своїх поезіях.
   Емоційно та зворушливо звучали вірші "Ми переможемо", "Нашим воїнам", "Розстріляні жнива", "Я щиро дякую тобі, солдате", "Ридає гірко Львів",  прочитані авторкою.
  Студенти, затамувавши подих, уважно вслухались у поетичні рядки, що своєю простою та лаконічністю утверджують віру, силу і упевненість у незламності нашого народу.
   Отже, такі зустрічі виховують у молодого покоління патріотизм та любов до неньки України.






понеділок, 9 вересня 2024 р.

В ЙОГО ІМЕНІ БАРВИ УКРАЇНИ

 


9 вересня виповнюєтьсяся 255 років від дня народження Івана Котляревського. Іван Петрович Котляревський подарував українській літературі не багато творів, але кожен з них є неперевершеним вкладом в спадщину України XVIII ст.

 Іван Франко у поезії ,,Котляревський'' писав:
 ,,Так Котляревський у щасливий час
Вкраїнським словом розпочав співати,
І спів той виглядав на жарт не раз.
Та був у нім завдаток сил багатий,
І огник, ним засвічений, не згас,
А розгорівсь, щоб всіх нас огрівати''.

”Енеїда’’, ,,Наталка Полтавка'', ,,Москаль-чарівник'' – усі ці перлини української культури відомі не лише на Батьківщині, але й далеко за її межами.

Окрім літератури велике місце у житті І. Котляревського займала військова справа.
Також за своє життя він встиг побувати директором ,,Дому для виховання дітей бідних дворян'' і директором Полтавського драматичного театру.
До дня народження Івана Котляревського у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ оформлено книжкову викладку Орач літературної ниви.
                                 


                                                            


                                                                          




пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

ЗНАЙОМСТВО З БІБЛІОТЕКОЮ

   З   2  по 6 вересня 2024 року у бібліотеці Гусятинського фаховаго коледжу ТНТУ проходив тиждень першокурсника. Мета заходу - ознайомлення студентів із  книжковим фондом та правилами користування бібліотекою. Надано інформацію про можливість працювати у читальній залі із підручниками, довідковою літературою, методичними матеріалами викладачів, а також безкоштовними послугами Інтернет, Wi-Fi зоною.
    Колектив бібліотеки щиро вітає першокурсників із вступом у Гусятинський фаховий коледж ТНТУ, бажає міцного здоровя, яскравих студентських років і успіхів у навчанні.



середа, 4 вересня 2024 р.

І ЗНОВУ НАГОРОДА!

    20 березня 2024 року у Гусятинському фаховому коледжі ТНТУ проходив  творчий звіт колективів під гаслом “Герої не вмирають!”, який проходив у рамках конкурсних творчих звітів закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти Тернопільської області.
  Працівниками бібліотеки на конкурс було  представлено книжкову експозицію під назвою “Герої не вмирають!” та фотозвіт  матеріалів  виховних заходів, які проводилися для здобувачів освіти на військово-патріотичну тематику.  
 За підсумками конкурсу бібліотека Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відзначена Дипломом І ступеня.