вівторок, 14 травня 2024 р.

ПАНАС МИРНИЙ - ПЕРШИЙ СИМФОНІСТ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОЗИ

   13 травня 2024 року виповнюється 175 років від дня народження українського прозаїка, драматурга, фольклориста, громадсько-культурного діяча Панаса Мирного ( Панас Якович Рудченко).

    Народився письменник у Миргороді на Полтавщині. Свою літературну діяльність розпочав у 2-й половині 60-х років.  З-під його пера вийшло понад тисячу творів, але на жаль частина їх залишилася в рукописах. Найбільш відомі - романи Хіба ревуть воли, як ясла повні?, Повія, оповідання Лихий попутав, Пригода з Кобзарем, поема у прозі Сон. Окрім прози, Панас Мирний створив ряд драматичних творів, один з яких – “Лимерівна” було поставлено на сцені, написав близько 300 віршів. Здійснив оригінальний переспів “Слова о полку Ігоревім” – “Дума про військо Ігореве”.

   Іван Франко писав: “Панас Мирний належить до числа найвизначніших українських оповідачів і визначається особливо точною характеристикою дійових осіб і поглибленням їх психології.
  У читальній залі бібліотеки Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито книжкову виставку “Панас Мирний – перший симфоніст української прози”, матеріали якої висвітлюють життєвий і творчий шлях письменника.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар