пʼятниця, 28 травня 2021 р.

ЗА ХМАРОЮ ТЮТЮНОВОГО ДИМУ



Цигарка - ворог для твоїх думок,
Зруйнує все в тобі - і навіть мрії.
Вона призводить до тяжких хвороб
І на майбутнє не дає надії.


  31 травня в Україні  відзначають Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням. Проблема куріння - одна з основних проблем людства. На сьогодні курців стає все більше. Вони отруюють себе сигаретним димом, а також впливають на оточення. Адже стояти поруч з курцем і вдихати пари сигарет - не менш шкідливо, ніж палити самому.
 Зараз в Україні і всьому світі проводяться різноманітні акції проти паління, що дозволяє зменшити кількість курців та зробити впевнений крок до здорового життя.
  Долучилася до цієї акції і бібліотека Гусятинського фахового коледжу ТНТУ, яка спільно із  студентами  12-ї групи (куратор Олексюк Л.Ф.) провела виховну годину  “Не спалюй своє майбутнє”.
  Учасники заходу Варшавський Пантелеймон, Галябарда Христина та Стецюк Тарас акцентували свої виступи на активному поширенні тютюнопаління у молодіжному середовищі, наводили  приклади із життя курців, а також доводили, що бути здоровим – модно, стильно, красиво. Бо здоров’я є тим чарівним ключем, який відчиняє двері до різних можливостей: прагнути і досягати, мріяти і  розвивати себе.
  Для тих студентів, які ще вагаються чи кидати палити, бібліотекарі  організували акцію “Міняй цигарку на цукерку”, пропонуючи поміняти цигарку на цукерки, а також рекомендували утриматись у цей день від паління, інформували про шкідливий вплив тютюнопаління на організм.
  Доповненням заходу стала книжкова виставка “За хмарою тютюнового диму”.









понеділок, 24 травня 2021 р.

ПОНАД УСЕ ВОНИ ЛЮБИЛИ УКРАЇНУ


Завжди я пам’ятатиму про вас!
Щоб поминальна свічка не загасла, 
І крашанку у Великодній час. 
Залишу стигле яблучко на Спаса 

Калини кетяг у осінні дні. 
І чорнобривців літньою порою, 
Я принесу конвалій навесні, 
Я пам’ятаю вас, мої герої! 
                       Леся Вознюк


  Щорічно 23 травня в Україні відзначають День Героїв, який присвячений різним сторінкам національно-визвольної боротьби українського народу.
   Нам це свято дає можливість відродити історичну пам’ять  на величі духу тих, кого вже з нами немає, плекати нових героїв, нових захисників української нації, захисників незалежності України.
 Віддаючи дань пошани нашим героям,  у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ  відбувся вечір-реквієм Понад усе вони любили Україну, учасниками якого стали студенти 13 групи (куратор Коневич М.Р.) 
  Упродовж заходу ведучі Бандурка Максим та Крумен Ілля згадали  українських героїв, які протягом століть боролися  за незалежність і свободу України. Поіменно назвали наших героїв-земляків, які загинули на сході нашої держави, відстоюючи її територіальну цілісність
Вдалим доповненням уроку-реквієму стали поетичні рядки, які прочитали Лацановський Артур, Вишняк Віктор та Кухцяк Ілля.
 Бібліотекар Шевчук А.П. представила присутнім виставку книг та світлин присвячену Героям України Україна - нація героївяка більш детально знайомить  з подіями та людьми, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму.
  Вічна пам'ять всім борцям за волю України. Їхній подвиг забути не маємо права.










 




середа, 19 травня 2021 р.

ЧАРІВНА КРАСА ВИШИВАНКИ

   
                                               До вишиванки доторкнусь вустами
 І черемшини пахощі вдихну.
 Мов оживають маки під руками,
Росу дзеркальну я із них змахну.
І подих вітру і блакить озерця,
Зорю вечірню, вквітчану весну -
Усе це пригорну до свого серця,
Коли сорочку вишиту вдягну
                                          Ольга Береза 
   20 травня українці всього світу відзначатимуть 15-у річницю Всесвітнього дня вишиванки.
  День вишиванки – свято, яке покликане популяризувати українську культуру і традиції. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, навчання чи просто прогулятися вулицею. Відзначаючи це свято, ми вкотре стверджуємо, що символ нації - вишиванка, яка  є   оберегом міцності української держави.
  З кожним роком українські традиції не просто відроджуються, а й стають невід’ємною частиною нашого життя. А такий прекрасний елемент одягу, як вишиванка, все більше затребуваний у гардеробі сучасної людини.
  З нагоди  Дня вишиванки у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відбулася виховна година Чарівна краса вишиванки, яку підготували студенти 11-ї групи (куратор Шепетюк Л.В.).
  Бібліотекар Городівська Г. П. спільно із ведучими Ковальчук Наталією, Клапущак Софією, Задунайською Катериною та Козак Софією ознайомили присутніх із традиціями,  історією та особливостями вишиванок кожного регіону України. Окрасами заходу були пісня та поезія українських поетів, присвячених вишиванці.
 Із цікавістю студенти переглянули відеопрезентацію День вишиванки 2021: історія свята та цікаві фактиі тематичну  виставку Вишиванка - національна святиня.


 

 

 

 

 


середа, 12 травня 2021 р.

СПІВЕЦЬ УКРАЇНСЬКОЇ ЗЕМЛІ

 

 Василь Стефаник був плоть від плоті, кість від кості трудового народу. Він горів його болем, страждав його стражданнями… Ми шануємо пам'ять Василя Стефаника як прекрасного письменника і громадянина, кришталево чесну людину

(Максим Рильський)

                




   
  Щовесни 14 травня, коли все навколо розквітає, ми вшановуємо память видатного українського письменника Василя Стефаника.
  Цього року минає 150 років від дня його народження.
Творчий доробок новеліста - понад сімдесят новел і нарисів.
 Основною темою його творів було життя найбіднішого селянства на західноукраїнських землях. У кожному його рядку, у кожному слові горить любов до рідного знедоленого народу, і ця любов завжди вселяла в серця простих людей віру і надію на кращі часи.
 Іван Франко писав: ”Його новели - як найкращі народні пісні, в яких нема риторики, ані сентиментальності, а тільки наочне, голе, просте, непідфарбоване життя, дуже часто сумна дійсність, але оздоблена золотом найправдивішої поезії”.
  Вшановуючи пам’ять про Василя Стефаника, у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито тематичну виставку “Співець української землі”, на якій представлені книги, статті, світлини про життя і творчість письменника та його неперевершені новели.     

    

четвер, 6 травня 2021 р.

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ


Посміхається ранок травневий,
Трепет спогадів, потиск долонь…
У сльозинках непрохано-щедрих
Знов виблискує вічний вогонь...

 




  8 та 9 травня ми відзначаємо День пам’яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Ця перемога дісталася нам дорогою ціною: крізь полумя боїв, страждання і смерть, крізь гіркоту поразок та непоправні втрати, ціною мільйонів життів наших співвітчизників.
 Тож у ці дні ми віддаємо шану всім тим, хто в жорстокій битві виборював свободу, захищав рідну українську землю від ворогів. Ми в неоплатному боргу перед синами і дочками України, юність яких жорстоко обірвала війна. Низько вклоняємося подвигу тих, хто ціною власного життя, проявляючи героїзм, сміливість та відвагу, зуміли врятувати світ від нацистського поневолення.
 Подвиг переможців у Другій світовій війні гідно продовжують українські воїни, які захищають незалежність та територіальну цілісність України на її східних рубежах. Сьогодні героями стають онуки та правнуки тих, хто в далекому 1945-у сподівався, що війна більше ніколи не прийде на нашу землю.
 Дякуємо кожному воїну за вірність своїй країні — тоді, 76 років тому, і зараз, у складний для країни час. Міцного  Вам здоров’я, благополуччя та мирного неба.
  До цієї дати у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито тематичну книжкову виставку "День пам'яті та примирення", на якій представлена документальна та художня література, яка відтворюює широку панораму подій Другої світової війни.