пʼятниця, 31 січня 2020 р.

ЖИТТЯ В ІМ'Я НАУКИ ТА УКРАЇНИ



  
   Він мав пятнадцять дочок і синів,
   По світу не пустив нікого у свитині
   Отак би й нині незалежній Україні
   Бог дав таких новітніх Пулюїв!
                                      Петро Іванов.




  2 лютого 2020 року виповнюється 175 років від дня народження знаменитого фізика і електротехніка, винахідника "Х"-променів, перекладача Біблії та Псилтаря, відомого громадсько-політичного діяча, вченого і патріота України  - Івана Пулюя.
  Народився Іван Пулюй у містечку Гримайлові на Тернопільщині. Закінчив Тернопільську гімназію, теологічний і філософський факультети Віденського університету. У 1876 році захистив докторську дисертацію та здобув ступінь доктора філософії Страсбурзького університету. Автор близько 50 наукових і науково-популярних праць із фізики та електротехніки. Іван Пулюй був дійсним і почесним членом Наукового Товариства імені Т. Г. Шевченка.
   Знаменитий фізик і електротехнік Іван Пулюй стояв біля витоків одного із найвизначніших досягнень людства - відкриття "Х"-променів, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Об'єктом його уваги були також проблеми молекулярної фізики, дослідження властивостей та природи катодних променів.
  Одним з улюблених занять Івана Пулюя був переклад релігійних праць із стародавніх мов. Разом з відомими  письменниками Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуй- Левицьким він зробив перший переклад українською мовою Нового та Старого Завіту.
  Помер видатний вчений та громадсько-культурний діяч Іван Пулюй 31 січня 1918 року у Празі, де і похований.
    Віддаючи дань шани нашому славному земляку, ім'я якого носить наш навчальний заклад,
у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ відкрито книжково-ілюстративну виставку "Життя в ім'я науки та України".   

                   


Немає коментарів:

Дописати коментар