четвер, 28 вересня 2023 р.

ТРАГЕДІЯ БАБИНОГО ЯРУ



Нестерпним болем повен Бабин Яр.
Тисячоліттям тугою волає.
Безсилі тиша тут і календар.
І берегів у пам’яті немає.
                      П. Маркіш 

            29 вересня 2023 року Україна і світ відзначають 82-і роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру.
      Упродовж двох років, починаючи із вересня 1941 року, Бабин Яр був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводилися військовими і поліцією окупаційної нацистської влади Києва. Він перетворився на величезну братську могилу, де німецькими окупантами були закатовані представники мирного населення Києва різних національностей - українці, євреї, роми. Разом з ними були розстріляні моряки Дніпровського загону Пінської військової флотилії, військовополонені, партизани, підпільники, гравці київської футбольної команди "Динамо", активісти ОУН, пацієнти психоневрологічної лікарні ім. Павлова, заручники, тобто всі ті, кого вважали "ворогом третього рейху".
       Бабин Яр – одна із найтрагічніших сторінок історії України, що стало символом Голокосту. Це - місце увічнення пам'яті про жахливі наслідки Другої світової війни, коли жертвами розстрілів ставали люди за свою етнічну приналежність, а також за політичну або ідеологічну позицію.
       Трагедія Бабиного Яру є спільною для всіх, хто живе в Україні. Вона немає терміну давності. Ми повинні з гідністю вшанувати пам’ять загиблих, і не дати забути молодому поколінню, скільки крові було пролито на цій землі. Адже, тільки пам’ятаючи історію, можна зрозуміти ціну справжнім цінностям – життю і свободі людини.
     Із цією метою у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ розгорнуто книжкову виставку "Історія і трагедія Бабиного Яру".


 

Немає коментарів:

Дописати коментар