четвер, 28 вересня 2023 р.

ТРАГЕДІЯ БАБИНОГО ЯРУ



Нестерпним болем повен Бабин Яр.
Тисячоліттям тугою волає.
Безсилі тиша тут і календар.
І берегів у пам’яті немає.
                      П. Маркіш 

            29 вересня 2023 року Україна і світ відзначають 82-і роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру.
      Упродовж двох років, починаючи із вересня 1941 року, Бабин Яр був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводилися військовими і поліцією окупаційної нацистської влади Києва. Він перетворився на величезну братську могилу, де німецькими окупантами були закатовані представники мирного населення Києва різних національностей - українці, євреї, роми. Разом з ними були розстріляні моряки Дніпровського загону Пінської військової флотилії, військовополонені, партизани, підпільники, гравці київської футбольної команди "Динамо", активісти ОУН, пацієнти психоневрологічної лікарні ім. Павлова, заручники, тобто всі ті, кого вважали "ворогом третього рейху".
       Бабин Яр – одна із найтрагічніших сторінок історії України, що стало символом Голокосту. Це - місце увічнення пам'яті про жахливі наслідки Другої світової війни, коли жертвами розстрілів ставали люди за свою етнічну приналежність, а також за політичну або ідеологічну позицію.
       Трагедія Бабиного Яру є спільною для всіх, хто живе в Україні. Вона немає терміну давності. Ми повинні з гідністю вшанувати пам’ять загиблих, і не дати забути молодому поколінню, скільки крові було пролито на цій землі. Адже, тільки пам’ятаючи історію, можна зрозуміти ціну справжнім цінностям – життю і свободі людини.
     Із цією метою у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ розгорнуто книжкову виставку "Історія і трагедія Бабиного Яру".


 

середа, 27 вересня 2023 р.

ЛЮДИНА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ДОБРА

 
     28 вересня виповнюється 105 років від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського - видатного українського педагога, письменника, публіциста та громадського діяча.
              Василь Олександрович все своє життя присвятив вихованню та навчанню молоді, зробив багато для педагогічної освіти та залишив у спадок свій творчий доробок. Він став визнаним класиком педагогіки ХХ століття.
            Творча спадщина великого педагога складає 48 монографій і брошур, більше 600 статей, 1500 оповідань і казок. Твори Сухомлинського видані 53-а мовами світу, загальним тиражем майже 15 мільйонів примірників. Книга "Серце віддаю дітям" перекладена на 32 мови світу і 55 разів перевидавалася.
      Всі праці В. Сухомлинського дають переконливе уявлення не тільки про різноманітність педагогічних підходів, але й про цілісність всього його педагогічного мислення.
           Ушановуючи пам'ять про Василя Сухомлинського у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито книжкову виставку "Людина починається з добра".


 

середа, 20 вересня 2023 р.

МИР У ТВОЇХ РУКАХ


   21 вересня - Міжнародний день миру, який встановлено, як свято Генеральною Асамблеєю ООН. Основна мета цього свята привернути увагу до проблем миру на Землі. У цей день закликають усі країни світу до припинення військових дій та відмови від насильства на цілу добу.
   Прагнення до миру в Україні - це усвідомлена мета кожного українця, адже за право жити у власній державі триває жорстока боротьба з 2014 року. Смерть, розруха, голод, неймовірні людські страждання люди відчувають на собі до сьогоднішнього дня.
   У рамках відзначення Міжнародного дня миру в бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ, спільно зі студентами групи Т-31 (куратор Ляхта О.В.), проведено усний журнал Мир у твоїх руках.
    Кожна сторінка журналу, яку перегортали ведучі заходу Пожарнюк Вероніка, Грицина Наталія, Нечай Іван та Каракуля Данило, розкривала важливість збереження миру в усьому світі, закликала берегти його і робити все для того, щоб не було війни.
  Бібліотекар Шевчук А.П., підсумовуючи почуте на заході, ще раз наголосила, що ніщо не змушує людину так глибоко усвідомлювати всі переваги мирного життя, ніж особистий досвід воєнних подій, та зрозуміти наскільки важливими є мир, свобода, добро та спокій для кожного з нас.

 


середа, 13 вересня 2023 р.

СУЧАСНИК ВЕЛИКОГО КАМЕНЯРА


   13 вересня 2023 року виповнюється  150 років від дня народження нашого славного земляка Дениса Лукіяновича. 
   Народився письменник 13 вересня 1873 року в селі Городниця (нині Гусятинського району Тернопільської області) у родині богослова за освітою та вчителя за фахом. Навчався у Станіславській гімназії. Денис був активним, радикально настроєним гімназистом. Організував таємний гурток «Поступ», за що 1890 року його виключили з гімназії. Іспит на атестат зрілості склав екстерном.
  Закінчив юридичний факультет Львівського університету і філософський факультет Чернівецького університету.
   Після Другої світової війни працював доцентом кафедри української літератури у Львівському університеті.
  Денис Лукіянович відомий як літературознавець, педагог, кандидат філологічних наук, учитель шкіл Галичини та Буковини, викладач Львівського університету. Автор збірок оповідань «Ескізи і оповідання», «Новели», повістей «Від кривди», «За Кадильну», роману «Філістер», літературно-критичних праць із творчості Т. Шевченка, І. Франка, Н. Кобринської.
   Денис Лукіянович помер 28 січня 1965 року у Львові на 92-му році життя. Захоронений на Личаківському кладовищі.
   На пошанування свого іменитого земляка, у  селі Городниця  створено кімнату-музей письменника та  встановлено погруддя.





ПІДЛІТОК І ЗАКОН

    Кожен громадянин нашої держави має права та обовязки прописані в Конституції України та інших законодавчих актах. Знання законів дисциплінує та виховує у громадян почуття гідності та поваги у суспільстві та відповідальності за свої вчинки.
   Із цією метою працівниками бібліотеки Гусятинського фахового коледжу ТНТУ було організовано зустріч студентів груп А-21 (куратор Панчук Г.М.) та Б-21 (куратор Дудар Ін.А.) із дільничими інспекторами: капітаном поліції Трисирукою І.М. та лейтенантом Свинарчуком В.А.
   Головною метою зустрічі було попередження протиправних дій з боку студентів та застереження їх від небезпеки. Розмова йшла про види правопорушень:  розпивання алкогольних напоїв, куріння у недозволених місцях, цькування, вимагання, вчинення хуліганських дій. Наводилися приклади кібер та телефонного шахрайства, а також акцентувалась увага на видах відповідальності здобувачів освіти та їх батьків за скоєні правопорушення.
   Підводячи підсумки, гості заходу наголосили, що профілактична робота дає можливість виробляти у молоді вміння діяти в конфліктних ситуаціях, приймати правильні рішення, володіти навичками самозбереження, знати свої права та обов’язки. 

   

пʼятниця, 8 вересня 2023 р.

ТИЖДЕНЬ ПЕРШОКУРСНИКА

     З 4  по 8 вересня у бібліотеці Гусятинського фаховаго коледжу ТНТУ проходив тиждень першокурсника. Мета заходу - ознайомлення студентів із  книжковим фондом та правилами користування бібліотекою. Надано інформацію про можливість працювати у читальній залі із підручниками, довідковою літературою, методичними матеріалами викладачів, а також безкоштовними послугами Інтернет, Wi-Fi зоною.
    Колектив бібліотеки щиро вітає першокурсників із вступом у Гусятинський фаховий коледж ТНТУ, бажає міцного здоровя, яскравих студентських років, наполегливості і успіхів у навчанні.
                   

 

середа, 6 вересня 2023 р.

НАША НАГОРОДА

    26 квітня 2023 року у Гусятинському фаховому коледжі ТНТУ проходив конкурсний творчий звіт закладів професійної (професійно-технічної),  фахової передвищої та вищої освіти під гаслом За честь, за славу, за свободу рідної землі!.
   Бібліотека коледжу представляла на  конкурс  матеріали  масових заходів, які проводилися для здобувачів освіти на національно-патріотичну тематику та книжкову експозицію під назвою Ми українці: честь і слава незламним.  
   За підсумками конкурсу бібліотека Гусятинського фахового коледжу ТНТУ нагороджена Дипломом першого ступеня.