середа, 20 грудня 2023 р.

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИ


    7 грудня, в Україні та у світі відзначають День української хустки, яка  є не тільки елементом вбрання, але і важливим національним оберегом.
   Хустка з давніх часів була важливим символом української культурної спадщини. Її передавали у спадок за жіночою лінією від матері до доньки як сімейну реліквію для збереження українських традицій.
   Свято  шанують українську хустку і в Гусятинському фаховому коледжі ТНТУ. Тому в День української хустки працівники, викладачі та студенти, долучились до флешмобу з підтримки національної культури.





ЦАРІВНА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
    
   27 листопада минає 160 років від дня народження Ольги Юліанівни Кобилянської. В українській літературі кінця ХІХ - початку ХХ століття, письменниця є постаттю яскравою і самобутньою.
    Мисткиня лірико-романтичного складу, художня спадщина якої увійшла в духовну скарбницю нашого народу, що благотворно впливає на розвиток сучасної української прози.
     На пошанування цієї дати бібліотекою Гусятинського фахового коледжу ТНТУ, спільно зі студентами групи Д-21 (куратор Палагута М.І.), проведено презентацію роману  молодої української письменниці і поетки, нашої землячки Ольги Саліпи Оля.  
    Учасниці  заходу: Величенко Христина, Мережко Аліна, Зданевич Аліна-Софія, Онукевич Анастасія, Зелена Іванка та Говда Сніжана  ознайомили присутніх із життєвим і творчим шляхом письменниці та розкрили тему роману Оля, який удостоєний І-ї премії у номінації Романи конкурсу  Коронація слова - 2020.  
    Підсумовуючи захід, бібліотекар Шевчук порекомендувала  прочитати  твір про славну майстриню українського слова  Ольгу Кобилянську, який кожному припаде до душі й не дозволить залишитися байдужим. Адже цей  роман від жінки про жінку й для жінок.













пʼятниця, 24 листопада 2023 р.

ГОЛОДОМОР - БІЛЬ ДУШІ І ПАМ'ЯТЬ СЕРЦЯ

    В останню суботу листопада в Україні вшановують память про невинно замордованих жертв голодомору.
   Голодне лихоліття -  не просто історична минувшина, а незагойна фізична та духовна рана українського народу, яка пекучим болем пронизує пам’ять багатьох поколінь.
   “Голодомор - біль душі і пам’ять серця” - під такою промовистою назвою проведено годину пам’яті бібліотекою Гусятинського фахового коледжу ТНТУ спільно зі студентами 13 групи (куратор Гадюк Р.В.)
   Про найчорніші сторінки в історії України розповіли ведучі заходу Лабазович Володимир та Сосновський Сергій. Із спогадами очевидців нас ознайомили студенти Волощук Дмитро, Майстер Данило та Сойма Вадим. На заході прозвучали поезії, в яких у художній формі було розкрито страшні картини минулого.
  Запаливши свічку пам’яті, присутні хвилиною мовчання вшанували великомучеників нашого народу і висловили свою підтримку тим, хто сьогодні бореться за Україну, щоб такі події  більше ніколи не повторялися.
  Гортаючи сторінки нашої історії, учасники заходу донесли до присутніх всю трагедію хресного шляху невинно убієнних голодом-геноцидом. Адже і через десятиліття пам’ять все одно хвилюватиме серця людей, об’єднавши всіх живих одним спогадом, одним сумом, однією надією.





вівторок, 21 листопада 2023 р.

РАЗОМ МИ СИЛЬНІ!

        21 листопада в Україні відзначають День Гідності і Свободи.
    Минає десять років відтоді, як у центрі Києва зібрався Євромайдан, який згодом переріс у Революцію Гідності. Українці вийшли на протест, щоб захистити свої права та європейський вибір. Своєю жертовністю, а  хто і власним життям, вони вибороли право жити у вільній, демократичній та незалежній державі. Це одна з найтрагічніших сторінок новітньої історії України.
    Із нагоди цієї дати у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відбувся тематичний вечір Разом ми сильні, учасниками якого стали студенти 11 групи (куратор Древняк Л.Я.)
   Здобувачі освіти Біланюк Інна, Гевак Евеліна, Дуда Анастасія, Ненюк Тетяна та Мартинюк Вероніка розповіли про доленосні події 2013-2014 років, про значення Євромайдану, який став мірилом людяності, солідарності та братерства навколо спільної мети.
     На  заході прозвучали вірші та пісня Герої не вмирають у виконанні Панчук Діани.
   Пригадуючи події 10-літньої давності, ми вшановуємо память про тих, завдяки кому наш європейський вибір є реальністю, усіх, хто віддав за нього життя, усіх, хто, незважаючи на небезпеку, заявив на Майдані про право українців бути європейською нацією, усіх, хто і сьогодні боронить мир і спокій в Україні.








 

середа, 1 листопада 2023 р.

ЗУНР: ЗВИТЯГА, ТРАГЕДІЯ, ПОДВИГ

    

   1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний синьо-жовтий прапор та було проголошено Західно-Українську Народну Республіку. Це була знакова подія в тисячолітній історії ноціонального державотворення, яка свідчила про реалізацію українським народом права на створення своєї держави.
    Із нагоди відзначення 105-річниці утворення ЗУНР бібліотекою Гусятинського фахового коледжу ТНТУ та студентами групи А-21(куратор Панчук Г.М.) проведено тематичний вечір ЗУНР: звитяга, трагедія, подвиг.
    Ведучі заходу Іванович Антон, Беседін Данило, Петренко Максим та Чуйка Василь ознайомили присутніх з передумовами та особливостями проголошення ЗУНР, основними подіями Листопадового чину, провідними діячами республіки та впливом її на розбудову самостійної української держави.
    На вечорі прозвучали патріотичні вірші та пісня Непереможна Україна у виконанні Панчук Діани.
    Повертаючись до тих вікопомних подій, ми віддаємо шану вірним синам і дочкам, що поклали своє життя на вівтар незалежності. Серед них - Січові Стрільці, воїни ОУН-УПА, герої Небесної сотні та безстрашні воїни сучасної російсько-української війни, що героїчно відстоюють майбутнє України - соборної та незалежної європейської держави.

 

                       

понеділок, 2 жовтня 2023 р.

СИЛА НЕСКОРЕНИХ

    

     1 жовтня 2023 року, у День Покрови Пресвятої Богородиці,  в Україні відзначають День захисників і захисниць України. 
    Багато поколінь мужніх захисників стояли на сторожі української державності: від славних козаків, відважних героїв народних повстань, безстрашних воїнів УПА та Другої світової війни, сміливих лицарів Революції гідності до теперішніх героїв російсько-української війни, які героїчно боронять нашу землю від російського агресора.
      "Сила нескорених" під такою назвою у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відбувся вечір-зустріч з героєм нашого часу, викладачем коледжу Говенком Б. П. зі студентами 2-х курсів.
     У своїй розповіді Богдан Петрович пригадав перші дні війни, бойові операції, у яких брав участь, своїх побратимів, які, ризикуючи життям, мужньо протистоять агресору.
    На завершення заходу Говенко Б.П. дав відповіді на запитання студентів та закликав молодь не забувати про війну, яка продовжується, добре вчитися та бути патріотами нашої України.
    Вшановуючи пам'ять героїв, які віддали своє життя за свободу і волю України, і тих, хто продовжує боротися - заслуговують на нашу повагу і вдячність. Ваш подвиг ніколи не буде забутий. 
       Слава Україні! Героям слава!


                       









четвер, 28 вересня 2023 р.

ТРАГЕДІЯ БАБИНОГО ЯРУ



Нестерпним болем повен Бабин Яр.
Тисячоліттям тугою волає.
Безсилі тиша тут і календар.
І берегів у пам’яті немає.
                      П. Маркіш 

            29 вересня 2023 року Україна і світ відзначають 82-і роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру.
      Упродовж двох років, починаючи із вересня 1941 року, Бабин Яр був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводилися військовими і поліцією окупаційної нацистської влади Києва. Він перетворився на величезну братську могилу, де німецькими окупантами були закатовані представники мирного населення Києва різних національностей - українці, євреї, роми. Разом з ними були розстріляні моряки Дніпровського загону Пінської військової флотилії, військовополонені, партизани, підпільники, гравці київської футбольної команди "Динамо", активісти ОУН, пацієнти психоневрологічної лікарні ім. Павлова, заручники, тобто всі ті, кого вважали "ворогом третього рейху".
       Бабин Яр – одна із найтрагічніших сторінок історії України, що стало символом Голокосту. Це - місце увічнення пам'яті про жахливі наслідки Другої світової війни, коли жертвами розстрілів ставали люди за свою етнічну приналежність, а також за політичну або ідеологічну позицію.
       Трагедія Бабиного Яру є спільною для всіх, хто живе в Україні. Вона немає терміну давності. Ми повинні з гідністю вшанувати пам’ять загиблих, і не дати забути молодому поколінню, скільки крові було пролито на цій землі. Адже, тільки пам’ятаючи історію, можна зрозуміти ціну справжнім цінностям – життю і свободі людини.
     Із цією метою у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ розгорнуто книжкову виставку "Історія і трагедія Бабиного Яру".


 

середа, 27 вересня 2023 р.

ЛЮДИНА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ДОБРА

 
     28 вересня виповнюється 105 років від дня народження Василя Олександровича Сухомлинського - видатного українського педагога, письменника, публіциста та громадського діяча.
              Василь Олександрович все своє життя присвятив вихованню та навчанню молоді, зробив багато для педагогічної освіти та залишив у спадок свій творчий доробок. Він став визнаним класиком педагогіки ХХ століття.
            Творча спадщина великого педагога складає 48 монографій і брошур, більше 600 статей, 1500 оповідань і казок. Твори Сухомлинського видані 53-а мовами світу, загальним тиражем майже 15 мільйонів примірників. Книга "Серце віддаю дітям" перекладена на 32 мови світу і 55 разів перевидавалася.
      Всі праці В. Сухомлинського дають переконливе уявлення не тільки про різноманітність педагогічних підходів, але й про цілісність всього його педагогічного мислення.
           Ушановуючи пам'ять про Василя Сухомлинського у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито книжкову виставку "Людина починається з добра".