понеділок, 6 грудня 2021 р.

ВІДДАНИЙ СИН УКРАЇНИ

    Без творчості Миколи Вороного важко уявити літературний процес і різноманітність його напрямків в українськії літературі
                                         
                                                                Олесь Гончар
                










  6 грудня виповнюється 150 років від дня народження Миколи Кіндратовича Вороного - українського письменника, перекладача, режисера, актора та громадсько-політичного діяча. 
  Письменник увійшов в українську літературу наприкінці ХІХ і продовжував активно працювати у першій чверті   ХХ століття.  Найвідоміші  його  збірки  "Ліричні поезії" , "В сяйві мрій", поема "Євшан-зілля". У свої вірші поет вкладає чисту і вірну любов до своєї рідної землі, народу, до своєї Батьківщини.
 Варто пригадати також патріотичний  вірш "За Україну!", слова якого, покладені на музику композитором Я. Ярославенком, стали справжнім народним гімном борців за волю Батьківщини:
За Україну!
 За її долю! 
За честь і волю! 
За народ.
    Особливою сторінкою творчості Миколи Вороного є його  мистецтвознавчі  та театрознавчі розвідки "Театральне мистецтво й український театр", "Театр і драма", літературознавчих статей та театральних рецензій "Український театр у Києві", "Режисер", "Драматична примадонна".
  Переклади творів П. Верлана, Г. Гейне, В. Шекспіра, Данте та багатьох інших зарубіжних митців увійшли до кращих україномовних світових поезій.
  Перу поета належать і блискучі переклади революційних пісень: "Інтернаціонал", "Марсельєза", "Варшав'янка".
  Микола Вороний був активним учасником української революції 1917 року. Радянської влади він не прийняв і його, як і багатьох тодішніх українських діячів-патріотів, чекала доля ворога народу. Поет був арештований, перебував у таборах, а 7 червня 1938 року М. Вороного було розстріляно. Його ім'я було приречене на довгі роки забуття і тільки наприкінці 1980-х років повернулося до нас.
  Ушановуючи пам'ять про Миколу Вороного у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито тематичну виставку, на якій представлено книги,  статті, збірки поезій та світлини про життя  та творчість талановитого поета.





 


Немає коментарів:

Дописати коментар