четвер, 30 вересня 2021 р.

30 ВЕРЕСНЯ - ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК

  Бібліотека... У нашому розумінні - це  колекція книг або приміщення, де зберігаються книги. Насправді ж книгозбірня має дещо глибше значення. Це чарівне місце - особливий простір, з особливою енергетикою, настроєм, затишком. Ніщо не може замінити спілкування з книгою. Адже кожна нова книжка - це знайомство з цікавими героями, що можуть поділитися своїми вчинками, допомогти або порадити. Це задоволення покрите чимось незвичайним, проте вічним.
  Книга - одне з найбільших чудес, створених людиною. З тих пір, як люди навчилися писати, свою всю мудрість вони довірили книгам. Книги відкривають нам світ, допомагають уявити минуле, заглянути в майбутнє.
   У бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито книжкову виставку "Бібліотека - світ інформації, знань, успіху".

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КНИГУ

- У середньому люди проводять за читанням 6,5 годин на тиждень.

- Згідно з дослідженням Єльського університету, три чверті учнів, які погано вміють читати в третьому класі, залишаться такими ж у середній школі.

 - На написання роману йде в середньому близько 475 годин.

- Серед книг, які були написані або задумані за гратами – Дон Кіхот Мігеля де Сервантеса, Подорож пілігрима Джона Баньяна, Тюремна сповідь Оскара Уайльда, Державець Ніколо Макіавеллі.

- Раніше в бібліотеках книги приковували до полиць ланцюгами.

- Половину всіх продаваних сьогодні книг купують люди старше 45 років.

- Дослідження, проведені в США, показали, що діти, які навчилися читати до третього класу, мають менше шансів потрапити до в’язниці, почати приймати наркотики або не закінчити школу.

-  Жінки купують 68% всіх книг.

-  Більшість читачів втрачають інтерес до книги на 18-й сторінці.

-  Книги в м’якій обкладинці видавництва Penguin були створені для того, щоб зробити книги такими ж доступними, як сигарети, а перші пінгвінівські книжки в м’якій обкладинці поширювалися в церкві.

- Вважається, що малограмотність щорічно обходиться бізнесу і платникам податків в 20 мільярдів доларів у вигляді втраченої заробітної плати, втраченого прибутку і зниженої продуктивностію.

- Один з найвідоміших бібліоклептоманів – Стівен Блумберг, який викрав понад 23 000 рідкісних книг з 268 бібліотек. Щоб скласти свою колекцію, яка оцінюється приблизно в 20 мільйонів доларів, Блумберг застосовував найрізноманітніші методи: іноді він пробирався до бібліотеки через вентиляційну систему і навіть шахту ліфта.

- Найдорожчою книгою в даний час вважають унікальний Апокаліпсис, виданий французом Жозефом Форе. Книга оцінена в 100 мільйонів старих франків. Вона виставлена в музеї сучасного мистецтва в Парижі.

- Серед найбільш популярних книг в світі, перше місце, безперечно, належить Біблії. Її загальний тираж - шість мільярдів примірників. На другому місці - цитатник Мао Цзедуна, а третє місце дісталося Володар кілець

- Гугл підрахував кількість всіх художніх, публіцистичних і наукових праць в світі. Виявилося, що загальна кількість книг на Землі становить 129 864 880.

вівторок, 28 вересня 2021 р.

ЖИТТЯ ВІДДАНЕ УКРАЇНІ


…Заборони треба зняти і дати українцям повну свободу і спроможність розвивати своє письменство, науку і штуку (мистецтво), своє життя громадське.
  Треба горнутися до свого українського, заохочувати до нього, розширювати його всякими способами.
                                                                                                                                М. С. Грушевський

  В історії української науки і культури кінця XIX - першої третини XX ст. одне із почесних місць по праву належить Михайлу Сергійовичу Грушевському – видатному вченому, людині широкої ерудиції та надзвичайної працьовитості. Володіючи енциклопедичними науковими знаннями, здатністю всебічно аналізувати і в художній формі відтворювати історичні процеси, він яскраво виявив себе в багатьох галузях знань: історії, археографії, літературознавстві, фольклористиці. Але насамперед М. С. Грушевський – це визначний історик і патріот свого народу, який створив перше найбільш повне, узагальнююче дослідження з історії України – від найдавніших часів до другої половини XVII ст.
  Всьго творчий доробок Михайла Сергійовича складає понад  дві тисячі праць.
 29 вересня 2021 року виповнюється 155 років від дня народження М.С. Грушевського. У бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито книжкову викладку Життя віддане Україні, де представлені книги, світлини, статті та праці присвячені цій видатній людині.


понеділок, 27 вересня 2021 р.

ТРАГЕДІЯ БАБИНОГО ЯРУ

                            
                                                                                      Великий Боже, ми з твоєї згоди
                                                                                      Проходимо дорогу в Бабин Яр,
                                                                                      Де смертю Ти поєднуєш народи,
                                                                                      Щоб зберегти життя й свободи дар.

                                                                                                                                Д. Павличко

  Бабин Яр – урочище на північно-західній околиці Києва, яке у період окупації Києва німецькими військами стало місцем масових страт і поховань. Бабин Яр став могилою десятків тисяч євреїв, а також українських патріотів, військовополонених, циган, підпільників, партизанів. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, тут було знищено більше 30-и тисяч євреїв.
 Віддаючи дань пам'яті невинно убитим жертвам геноциду, бібліотека Гусятинського фахового коледжу ТНТУ спільно із студентами 14-ї групи (куратор Дудар І.А.) провели вечір пам'яті "Бабин Яр - трагедія століття". Ведучі вечора Бембен Христина, Швець Валентина, Березовська Анастасія, Ковальська Марія, Ратушняк Христина своїми розповідями та поетичними рядками відтворили жахливі картини "дороги смерті".
 До 80-х роковин подій у Бабиному Яру  в читальній залі  бібліотеки  розгорнуто книжкову виставку “Трагедія Бабиного Яру”, яка знайомить відвідувачів з  однією  із найтрагічніших сторінок в історії нашої Батьківщини. 





середа, 22 вересня 2021 р.

МОЛОДЬ УКРАЇНИ ЗА МИР

  40 років тому у світі проголосили Міжнародний день миру як день загального припинення вогню й відмови від насильства. Цей день покликаний змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити щось заради нього. 
  В Україні День миру встановлений Указом Президента від 05.02.2002 № 100/2002 День миру і відзначається щорічно 21 вересня.
 Емблемою Міжнародного дня миру є білий голуб з оливковою гілкою. Уперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 році.
 Найбільше у світі щастя – це мир, коли люди живуть дружно та спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, не ллються сльози горя та втрат. Цей день присвячений ідеалам миру як у відносинах усередині держав, так і у відносинах між усіма країнами, народами та покликаний змусити всіх не тільки задуматись, але й зробити щось заради спокою на Землі. 
 Із метою формування глибокого розуміння питань, пов’язаних із миром, розширення знань молоді про важливість миру на землі, виховання гуманізму, патріотизму, любові до свого народу  бібліотекою Гусятинського фахового коледжу ТНТУ для студентів 12 та 14 груп  проведено усний журнал ”Молодь України за мир.
  Розпочався масовий захід піснею Наталі Валевської Мир над Україною.
 Бібліотекарі Шевчук А.П. та Старенька О.В., перегортаючи сторінки журналу, ознайомили присутніх із історією започаткування й відзначення Міжнародного  дня миру, навели історичні факти та наголосили на значенні миру для всіх людей на Землі.
  Поетичні рядки, прочитані  бібліотекарем Городівською Г.П., вдало доповнили сторінки усного журналу і ще раз підкреслили  необхідність збереження миру для щасливого  майбутнього наших дітей.
  Присутні переглянули книжкову виставку Ми за мир і зробили світлини на память.
                                                                                   




 

середа, 15 вересня 2021 р.

ПРАВОВА СВІДОМІСТЬ - ПОКАЗНИК ВИХОВАНОСТІ МОЛОДІ


  В умовах становлення України як суверенної й незалежної  держави все частіше піднімається питання про правове виховання молоді.
 14 вересня 2021року в бібліотеці Гусятинського фахового коледжу відбулася зустріч студентів груп А-21, Т-21, М-21 із завідувачем сектору “Служб у справах дітей” Гусятинської громади Скопецьким І.Є. та лейтенантом поліції, інспектором із ювенальної превенції Сігіль М.В.
 Виступаючі порушували питання про права та обов’язки неповнолітніх,  цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення протиправних дій, а також про форми насильства та види булінгу. Звернули увагу на те, що незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.
 Бібліотекар Шевчук А.П., підсумовуючи сказане, наголосила, що такі бесіди поглиблюють знання студентів про соціальні та правові норми, правопорядок, правопорушення та юридичну відповідальність, виховують необхідність дотримування законів і використовування набутих знань у житті.




середа, 1 вересня 2021 р.

ДЕНЬ ЗНАНЬ

ВІТАЄМО СТУДЕНТІВ, ВИКЛАДАЧІВ ТА  СПІВРОБІТНИКІВ КОЛЕДЖУ
З ДНЕМ ЗНАНЬ І ПОЧАТКОМ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ!

     Цього року 135 юнаків і дівчат поповнили ряди студентів Гусятинського фахового коледжу ТНТУ і стали користувачами нашої бібліотеки.