пʼятниця, 30 жовтня 2020 р.

ЗУНР: КРІЗЬ ПРИЗМУ ЧАСУ

               
               

 1 листопада 102-річниця знаменної події в історії національного державотворення -проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. 
 “Український народе! Голосимо тобі вість про твоє визволення з віковічної неволі! Віднині ти господар своєї землі, вільний громадянин Української держави!” - цими словами відозви Української Національної Ради було фактично утворено ЗУНР. А кількома годинами раніше, у ніч на 1 листопада 1918 року, українські стрілецькі частини під командуванням Дмитра Вітовського без жодного пострілу взяли під контроль найважливіші установи Львова.
 Листопадова національно-демократична революція в Галичині стала важливою ланкою процесу, який завершився створенням в січні 1919 року єдиної Соборної України, чим було продемонстровано усьому світові волю нашого народу до свободи і незалежності.
  Відзначаючи ті буремні події, ми передусім віддаємо шану подвигу українців, які засвідчили незламність духу, самовідданість у боротьбі за національну державність.   
  З нагоди відзначення 102-ї річниці проголошення Західно–Української Народної Республіки у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ організовано книжкову виставку “ЗУНР: крізь призму часу”, на якій представлено матеріали про події великого чину та його лідерів: Євгена Петрушевича, Дмитра Вітовського, Костя Левицького, Степана Витвицького та інших.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар