пʼятниця, 31 січня 2020 р.

ЖИТТЯ В ІМ'Я НАУКИ ТА УКРАЇНИ



  
   Він мав пятнадцять дочок і синів,
   По світу не пустив нікого у свитині
   Отак би й нині незалежній Україні
   Бог дав таких новітніх Пулюїв!
                                      Петро Іванов.




  2 лютого 2020 року виповнюється 175 років від дня народження знаменитого фізика і електротехніка, винахідника "Х"-променів, перекладача Біблії та Псилтаря, відомого громадсько-політичного діяча, вченого і патріота України  - Івана Пулюя.
  Народився Іван Пулюй у містечку Гримайлові на Тернопільщині. Закінчив Тернопільську гімназію, теологічний і філософський факультети Віденського університету. У 1876 році захистив докторську дисертацію та здобув ступінь доктора філософії Страсбурзького університету. Автор близько 50 наукових і науково-популярних праць із фізики та електротехніки. Іван Пулюй був дійсним і почесним членом Наукового Товариства імені Т. Г. Шевченка.
   Знаменитий фізик і електротехнік Іван Пулюй стояв біля витоків одного із найвизначніших досягнень людства - відкриття "Х"-променів, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Об'єктом його уваги були також проблеми молекулярної фізики, дослідження властивостей та природи катодних променів.
  Одним з улюблених занять Івана Пулюя був переклад релігійних праць із стародавніх мов. Разом з відомими  письменниками Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуй- Левицьким він зробив перший переклад українською мовою Нового та Старого Завіту.
  Помер видатний вчений та громадсько-культурний діяч Іван Пулюй 31 січня 1918 року у Празі, де і похований.
    Віддаючи дань шани нашому славному земляку, ім'я якого носить наш навчальний заклад,
у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ відкрито книжково-ілюстративну виставку "Життя в ім'я науки та України".   

                   


середа, 29 січня 2020 р.

ЛИЦАРСЬКИЙ ПОДВИГ ГЕРОЇВ КРУТ

   І пам’яті свічка горить не згаса
   І 300 сердець - наша гордість, краса.
   Під Крутами квіти, “Реквієм” спів...
   Пам’ятай, Україно, патріотів синів!
                                         А. Климко



  Крути... Символ героїзму і відданності нашого юнацтва, символ національної трагедії, символ нової героїчної доби Української держави. Цього року 29 січня ми перегорнемо 102 сторінку нашої історії, коли   цвіт української молоді  склав іспит зрілості, ставши в обороні української волі і державності.
 На вшанування пам’яті про подвиг крутянців бібліотека Гусятинського коледжу ТНТУ підготувала і провела тематичний вечір “Лицарський подвиг Героїв Крут”.
 Студенти 13 групи (куратор Новінчук Ю. М.) Романцов Василь, Данильчук Нікіта, Швидак Марія, Рога Наталя та Кормило Ярослав своїми розповідями перенесли нас в буремний 1918 рік, у ті історичні події, які розгорталися на станції Крути, де юні гімназисти та студенти поклали своє життя за майбутнє України.
  Розповіді доповнювалися  переглядом відеопрезентації “Герої Крут - для нащадків взірець”, піснями та поезією про  юних оборонців держави.
  Бібліотекар  Городівська Г. П., завершуючи захід, наголосила, що бій під Крутами назавжди залишиться прикладом героїзму і жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежність України.

                   

                  

                

                

                 

          
          


середа, 22 січня 2020 р.

СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ - ОСНОВА ДЕРЖАВНОСТІ


  Щороку 22 січня весь український народ із вдячністю згадує тих героїв, які боролися за об’єднання усіх національно-демократичних сил українства, хто словом і багнетом намагалися відродити незалежну Соборну Українську державу. Так споконвічна мрія українців про об’єднання розрізнених частин України стала реальністю.
  До цієї знаменної дати бібліотекою Гусятинського коледжу ТНТУ, спільно з 11 групою (куратор Дудар І.А.), проведено виховну годину  “Соборність України - основа державності”.
Студенти Жабінська Вікторія, Невінська Софія, Башуцька Марія, Олексієва Уляна, Палюх Діана, Швець Тетяна відтворили у своїх виступах історичні події тих днів, передумови, які спонукали до об’єднання УНР та ЗУНР, урочистості на Софійській площі, значення Акту Злуки в майбутньому становленні України, як незалежної держави.
  Особливо проникливо звучали поетичні рядки у виконанні Саски Христини, Процкової Дарії, Туткалюк Христини і Лаб’як Юлії про соборну та єдину Україну з огляду на ті події, які відбуваються на сході нашої держави. Адже поки ми разом, доти ми сильні і лише спільно зможемо подолати ворога.
  Захід супроводжувала відеопрезентація про  події 1919 року і сьогодення.
 Огляд літератури, представленої на книжковій виставці “Свято української державності”, зробила бібліотекар Шевчук А.П. 







четвер, 2 січня 2020 р.

З НОВИМ РОКОМ ТА РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!


Щиро вітаємо своїх користувачів
 з Новим 2020 роком та прийдешнім Різдвом Христовим!
Бажаємо Вам провести свята у доброму здоров’ї та веселому настрої. Нехай Різдвяна зірка принесе до Вашого дому добро і благоденство, осяє радістю серце і наповнить їх добротою, милосердям і любов’ю.