четвер, 30 березня 2023 р.

ПАТРІОТИЧНА ПОЕЗІЯ ВІД СВІТЛАНИ НЕСТЕРОВИЧ


   Уже другий рік  в Україні триває війна,  страшна, болюча, жорстока. Cаме трагічні події надихають сучасних поетів   на написання патріотичної поезії, яка  надає українському  народу віри і сили, упевненості у своїй правді й перемозі.
   28 березня 2023 року, з ініціативи бібліотеки Гусятинського фахового  коледжу ТНТУ, відбулася зустріч студентів груп 13 (куратор - Палагута М.І.) і 14 (куратор - Панчук Г.М.) із поетесою Гусятинщини Світланою Нестерович.
  Війна на сході України надихнула Світлану Богданівну змінити ліричні рядки своїх поезій на патріотичну тематику. Кожну подію чи відомості з фронту вона пропускає крізь себе і виливає свої емоції і переживання у вірші.
  Скільки планів було і подій,
  Вирувало усюди життя,
  Та мільйони надій і мрій
  Перекреслило слово війна..,
такими поетичними рядками розпочала свій виступ поетеса.
  Щемливо й емоційно звучали віршіУ нас війна..., Лист солдату, Розстріляні жнива, Я щиро дякую тобі, солдате, І Україна наша оживе!, Не здолаєш, кате, Україну нашу, які читала Світлана Богданівна. Затамувавши подих студенти вслухалися у віршовані рядки, що відтворювали реальні події сьогоднішніх днів.  Адже наша молодь усе розуміє і відчуває - то ж їм болить те, що відбувається з Україною.
  Сподіваємось, що такі зустрічі на патріотичну тематику та увага до рідного слова зможуть виплекати в юних серцях відвагу, патріотизм та любов до неньки України.



 

середа, 8 березня 2023 р.

ЄДНАЙМО ДУШІ СЛОВОМ КОБЗАРЯ


  Тарас Григорович Шевченко... Геній, мислитель, пророк, поет, художник, великий син українського народу, який здобув світову славу... Своїм талантом Тарас Шевченко звеличив рідну землю, а український народ вивів із духовного рабства та перетворив у націю. Поетове віще слово стало невмирущою піснею, натхненним голосом, покликом віри та оживило все те, що таїлося у глибині душі народу. Тарас Григорович щиро любив свою Україну та вірив у  духовну велич і красу людей рідної землі.
    Із нагоди 209-ї річниці з дня народження Кобзаря бібліотека Гусятинського фахового коледжу ТНТУ, спільно з групою Б-21 (куратор Невінська Н.В.), провела літературний вечір "Єднаймо душі словом Кобзаря".
    Захід розпочався відеопрезентацією "Борітеся! Поборите!" та геніальними рядками пісні "Реве та стогне Дніпр широкий...", яка стала символом України.
   Ведучі вечора Довгацька Анастасія та Смаровоз Катерина повели нас нелегким життєвим шляхом поета та розкрили його багатогранну особистість з невмирущою скарбницею  творчості.
     Вічні рядки творінь великого  поета та художника лунали у виконанні студентів Яськів Анни-Марії, Каламіна Василя та  Капшій  Софії.
     Окрасою вечора стала пісня "Думи мої, думи мої..." у виконанні Панчук Діани.
   У цей важкий та історично-важливий момент українці надихаються силою Шевченкового слова, його мудрістю, волелюбством та пам'ятають його пророчі настанови.
   І поки буде йти народ Шевченковою дорогою - доти буде жити Україна. Творити сучасну Україну ми маємо такою, якою її бачив наш Пророк.
   

четвер, 2 березня 2023 р.

ЕТИКА ДІЛОВОГО СПІЛКУВАННЯ

   Спілкування - найбільша потреба в житті кожної людини, її радість і біль. Багатогранне, як саме життя, воно весь час нас супроводжує: від народження і до останнього подиху.
    Людина, яка не здатна спілкуватися, є нещасливою сама і завдає болю своїм ближнім.
    У наш час усе більшої популярності набуває ділове спілкування.
  Студентська молодь, яка закінчує навчання, готується активно включатися у різні сфери ділового життя. Але потрібно докласти чимало зусиль, щоб засвоїти норми  етики, впровадити їх у ділові стосунки, спілкування, щоб можна було жити гідно. Хотілося б допомогти молоді, яка починає самостійну діяльність у розв’язанні проблем спілкування з іншими й ставлення до інших з повагою. Це важливо для розвитку особистості, її самореалізації в житті.
  Із цією метою бібліотека Гусятинського фахового коледжу ТНТУ спільно із практичним психологом коледжу Ляхтою О. В.  провели  виховну годину “Етика ділового спілкування”.
  Студенти груп М-21 та Т-21 (куратор Ляхта О.В.) у своїх виступах розкрили питання   психології та етики ділового  спілкування,  культури і техніки спілкування, обговорили етичні норми в діловому спілкуванні,  зачитали шість заповідей ділового етикету .
  Присутні на заході переглянули відеопрезентацію “Культура віртуального спілкування” та ознайомилися з літературою, представленою на книжковій виставці “Етика ділового спілкування”.
  Знання про особливості спілкування для кожного, хто їх засвоїть і зуміє застосовувати на практиці, стануть ”кермом і вітрилом”, які допоможуть гідно жити та ефективно спілкуватися, духовно зростати самим і допомагати цьому іншим.