пʼятниця, 6 грудня 2019 р.

УКРАЇНСЬКА ХУСТКА

 7 грудня відзначатиметься  Всесвітній день української хустки. Із цієї нагоди в Україні стартував флешмоб  Зроби фото з хусткою. Відвідувачі і працівники бібліотеки Гусятинського коледжу ТНТУ долучились до цієї акції та стали учасниками флешмобу.







середа, 4 грудня 2019 р.

СТОП НАСИЛЬСТВУ

                                                
   Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція 16 днів проти насильства.
  2 грудня у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ,  в рамках цієї акціївідбувся круглий стіл студентів груп 12 (куратор Оляніна Н. ), А-31 (куратор Гайдук М.І.), М-31, Т-31 (куратор Панчук Г.М.) та представників різних соціальних служб із роботи з дітьми і молодю: начальника служби у справах дітей Гусятинської райдержадміністрації Сирник І.В., начальника відділу соціальної роботи РЦ СССДМ Томчук С.М., начальника відділу Гусятинського бюро правової допомоги Янцевич Н.М., начальника Гусятинського районного сектору філії Державна установа Центр пробації в Тернопільській області Павлової В.В. та інспектора ювінальної привенції лейтенанта поліції Іванишин Х.М.
  На заході порушувалися питання, спрямовані на забезпечення комплексного підходу подолання насильства в сімї, студентському колективі, булінгу, кримінальної відповідальності за вчинення будь-яких видів насильства, а також питання надання різного роду допомоги та юридичного захисту.
 Студенти отримали буклети з номерами контактних телефонів та адресами соціальних служб.







ЛЮДСТВО ПІД ЗНАКОМ БІДИ


  1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну небезпеку для життя несе ця глобальна проблема.
 Молодь повинна знати про загрозу, повязану з поширенням цієї хвороби та цінувати найдорожче, що є в житті - здоровя.
 Із  метою популяризації здорового способу життя бібліотека Гусятинського коледжу організувала зустріч студентів групи 14 (куратор (Ойойко Н.М.) з лікарем - інфекціоністом Дунець О.Д.
 З великим інтересом присутні прослухали інформацію про  шляхи передачі ВІЛ-інфекції і методи захисту, основні симптоми захворювання та умови, за яких інфекція не передається.   
Оксана Дмитрівна навела приклади та сумні дані статистики захворюванності по місту Гусятин і Тернопільській області, а також дала координати лабораторій, де можна провести тест і отримати консультації з питань ВІЛ-СНІДу.  
  Підбиваючи підсумки, лікар ще раз наголосила на необхідності кожної людини усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких від цієї страшної біди.




четвер, 21 листопада 2019 р.

ЧОРНІ КРИЛА ГОЛОДОМОРУ


    Голод… Це страшне слово, яке повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України:
Згадайте нас - бо ми колись жили.
Зроніть сльозу і хай не згасне свічка!
Ми в цій землі житами проросли,
Щоб голоду не знали люди вічно.
   Цими рядками, з поезії Ніни Виноградської, розпочала свій виступ бібліотекар Г. Городівська на годині-памяті  Чорні крила голодомору, яка відбулася 19 листопада у групі 12 (куратор
Н.В. Оляніна).
  На столі - чорна хлібина, запалені свічки і пять колосків, перевязаних чорною стрічкою, - символи  голодомору.  
  Коротку історію і причини виникнення голодомору на Україні розкрили у своїх виступах ведучі заходу Целінь Артур та Дубецька Вікторія.
  Спогади очевидців, які перепліталися із поезією Олександра Олеся, Павла Тичини, Наталки Тривайло, Бориса Демківа, Дмитра Білоуса, прочитали Гуцул Руслан і Гавлюк Тетяна.
  Захід закінчився, але присмак смутку за невинними душами залишився у серці кожного. То ж нехай полумя запалених свічок передається із покоління в покоління і не дасть забути про страшну трагедію, що спіткала наш народ у далекі 32-33 роки.



середа, 13 листопада 2019 р.

ЧАРОДІЙ СМІХУ


Він світив, як сонце, до нього люди тяглися, як до сонця. Він умів гриміти, як грім, і того грому боялися усі плазуни й негідники”
                                                                                                        М. Рильський

  13 листопада виповнюється 130 років від дня народження Остапа Вишні - відомого українського гумориста і сатирика. Глибокий знавець народного життя, народних дум, мови і звичаїв. Він був народним письменником, і на той час, чи не найпопулярніший після Шевченка.
  Понад сто збірок  його творів було видано ще за життя письменника. Це -  знамениті “Діли небесні”, “Кому веселе, а кому смішне”, “Реп’яшки”, “Вишневі усмішки”.  Тоді ж було написано і ряд драматичних творів, серед яких “Запорожець за Дунаєм”.
  Героями його  усмішок є бюрократи,  вельможі, спекулянти, дрімучі дурні і псевдо вчені. До них він жорстокий і невблаганний. Інший Остап Вишня - життєлюб і оптиміст. “Ніколи не сміявся без любові до вас усіх, до сонця, до вітру до зеленого листу!” - пише письменник.
  З нагоди ювілею, у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ, організовано книжкову виставку “Чародій сміху”.

                     
 





четвер, 31 жовтня 2019 р.

ЗУНР - КРІЗЬ ПРИЗМУ ЧАСУ

 1-го листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західно-українських земель була проголошена Західна Українська Народна Республіка, першим президентом якої став Євген Петрушевич.
 До цієї вікопомної дати бібліотекою Гусятинського коледжу ТНТУ, спільно з групою Д-21, проведено історичну годину “ЗУНР - крізь призму часу”.
 Із основними віхами становлення Західно-Української Народної Республіки ознайомила присутніх куратор групи, викладач історії Мацко Н.С.,
 Студенти Дейголос Марія, Іваненко Юля, Максимів Ганна, Стельмащук Леся зачитали цікаві факти про події, що спонукали  до національно-визвольного повстання 1918 року, ознайомили з його перебігом та  діячами і доповнили розповідь поетичними рядками.                                                 
 
                            
                                   


БУЛІНГ

 “Зупинимо булінг разом”- під такою назвою у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ пройшла виховна година із групами 12 (куратор Оляніна Н.В.), 14 (куратор Ойойко Н.М.) та А-21 (куратор Синишин С.Г.).
 На зустріч із студентами ми запросили Начальника відділу соціальної роботи Гусятинського РЦ СССДМ  С.М. Томчук-Сову.
 Світлана Михайлівна   розповіла що таке булінг, які є види булінгу, як себе поводити, коли став свідком або жертвою насильства, провела анонімне  анкетування, а також детально зупинилася на  кібербулінгу - приниження за допомогою мобільних телефонів та інтернету.
 Окрему увагу було приділено закону, що набув чинності в Україні, згідно з яким булінг каратиметься штрафами та громадськими роботами.
 На  закінчення заходу Світлана Михайлівна  порадила не замикатися в собі, а ділитися проблемами із кураторами, батьками,  соціальними працівниками. 



вівторок, 29 жовтня 2019 р.

УКРАЇНА В ПОЛУМ'Ї ВІЙНИ

  28 жовтня 2019 року минуло 75 років з дня визволення України від німецько-фашистських загарбників.  Воєнні дії на території нашої держави тривали з першого дня війни до осені 1944 року.  Мільйони славних синів і дочок полягли у кривавих боях тієї найжорстокішої в історії людства війні.  
  Усім, хто поліг за звільнення української землі, і тим, хто загинув на окупованій території, в концтаборах та фашистських катівнях, бібліотека Гусятинського коледжу, спільно з групою О-31 (куратор Саска Г.В.), присвятила історичну годину “Україна в полум’ї війни”.
 Бібліотекар Шевчук А.П., разом із студентами Ділай Оксаною, Осиф Анастасією і Вонс Роксоланою, прозою і віршами відтворили події тих страшних років, а також наголосили, що в пам’яті народній ніколи не погасне подвиг тих, хто боровся і поліг за визволення рідної землі.

                                

                                

                               

четвер, 24 жовтня 2019 р.

МАНДРІВНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО


 З 1-го жовтня 2019 року у Києві відкрився ХVІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини.
 Мета фестивалю сприяти популяризації й розвитку документального кіно й підвищення рівня дотримання прав людини в Україні.
 Кращі фільми, які були представлені на фестивалі, мають змогу переглянути жителі всіх областей України. 22 жовтня він стартував у Гусятині. Площадкою для демонстрації фільмів було обрано читальний зал бібліотеки Гусятинського коледжу ТНТУ.
 Представив  фільми  Олександр Степаненко, координатор фестивалю документального кіно у Тернопільській області, член правління Гельсінської спілки з прав людини.
 Студенти мали змогу переглянути два фільми ”Навмисна смерть”, режисерки Сью Вільямс (США) і ”Bellingcat: правда в світі постправди” режисер Ганс Пул (Нідерланди).
 На пам’ять про зустріч пан Олександр подарував бібліотеці коледжу п’ять книг.



  



середа, 16 жовтня 2019 р.

СТЕПАН БАНДЕРА - ГЕРОЇЧНА ЛЕГЕНДА ОУН-УПА

В жалобі і смутку земля восени:
Не стало великого сина.

Йдемо до його дорогої труни –
Востаннє схилити коліна,
Але прапори, що квітчають його,
Шумлять, як розбурхані води:
— Ніколи не можна забити того,
Хто прапором став для народу!
                           Леонід Полтава


  60 років тому 15 жовтня 1959 року перестало битися серце Степана Бандери - полум’яного борця за незалежність та державність України. Людина - легенда, герой ХХ століття - саме він врятував честь України, зумів організувати народ на відчайдушну боротьбу, підніс український патріотизм до найвищої жертовності. Його гасло: “Бог і Україна”!
 Віддаючи дань пам’яті славному сину українського народу, бібліотекою Гусятинського коледжу ТНТУ, спільно із студентами групи Б-21 (куратор Дудар І.А.), проведено вечір пам’яті: ”Степан Бандера - героїчна легенда ОУН-УПА”.
  Розпочала захід бібліотекар Шевчук А.П. Ведучі вечора Марцінковська Інна, Онишко Олеся та Колтуцька Анастасія ознайомили присутніх з життєвим шляхом Степана Андрійовича, розповіли про формування політичної свідомості та становлення його як ідеолога українського національно-визвольного руху,  провідника ОУН. Вірш "На смерть Степана Бандери" прочитав Лисак Віталій.
 Доповнив виступи студентів викладач історії Дудар І.А., який звернув увагу молоді на велике значення постаті Степана Бандери в українській історії та вплив його ідей на події, які відбуваються сьогодні на сході України.
  Вечір супроводжувався книжковою виставкою "Степан Бандера - символ доби".
          
                          
                           

вівторок, 15 жовтня 2019 р.

НАЩАДКИ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ



Сини Твоєї Батьківщини,
В них сила духу непоборна!
Козацтво - слава України,
Це гордість наша всенародна!

   14 жовтня в Україні,  відзначають День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва.  Це свято єднає країну і є символом нерозривного звязку поколінь захисників України. На Покрову ми вшановуємо память усіх, хто в різні часи боронив наші землі від ворогів: запорізькі козаки, повстанці УПА, воїни АТО. 
  З цієї нагоди у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ організовано книжкову виставку "Нащадки козацької слави".

вівторок, 17 вересня 2019 р.

ТВОРЕЦЬ ДОБРА І КРАСИ




Живе в серцях твоє безсмертне слово
І до народу рідного любов,
Немов зорі сіяння пурпурове,
Хоч ти від нас уже давно пішов.
Ти з нами будеш вічно жити,
Як сяйво сонця, як вечірній спів,
Ти так любив землі своєї квіти,
 І так, як квіти, ти людей любив.
                               В. Сосюра



   17 вересня виповнюється 155 років від дня народження видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Михайловича Коцюбинського.
  М. Коцюбинський прожив коротке життя - неповні 49 років, але за цей  короткий час він встиг залишити нам велику кількість своїх неперевершених творів -   це повісті “Fata Morgana”, “Тіні забутих предків”, “На віру”, десятки новел, оповідань, нарисів, статей і листів.
 Літературний учень і земляк М.Коцюбинського Михайло Стельмах так сказав про літературну спадщину письменника: ”Усе, дорогий Михайле Михайловичу, що написане кров’ю Вашого серця, зосталося в пам’яті всього нашого народу, а слово і краса ім’ям народу увійшли в безсмертя”.
 До ювілейної дати видатного українського письменника у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ організовано книжкову виставку “Творець добра і краси”. Експозиція виставки представляє матеріали з біографії М.Коцюбинського, спогади видатних людей, критичні статті, світлини, твори.


вівторок, 10 вересня 2019 р.

ЗАЧАРОВАНИЙ УКРАЇНОЮ


                     
        З бентежжя рідного Полісся,
 З веселки срібної Десни
     Довженка слава, наче пісня,
Іде в безсмертя літ ясних
                                             О. Гончар



  10 вересня  2019 року виповнюється 125 років від дня народження українського кінорежисера, кінодраматурга, письменника, художника та громадського діяча Олександра Петровича Довженка.
   Олександр Довженко - великий гуманіст, який не мислив себе без людей, своєї діяльності на благо народу. Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм, - так говорив він про себе.
   Письменник залишив своїм нащадкам багату творчу спадщину. Це кіноповісті Україна в огні, Поема про море, Зачарована Десна, Повість полумяних літ, поему Нащадки запорожців, пєсу Життя в цвіту, оповідання Сон, Воля до життя”та ін.
  Кожен твір  наповнений почуттям патріотизму, змістом якого є любов до  Батьківщини, відданність і гордість за свій народ.
 Із нагоди цієї дати в бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ оформлено книжкову виставку Зачарований Україною”, де представлені матеріали про життєвий і творчий шлях письменника, світлини, твори.  
  

пʼятниця, 17 травня 2019 р.

БЕРЕЖИ УКРАЇНСЬКЕ - ВДЯГНИ ВИШИВАНКУ

                                                     

                                                                                                      
 Дух народу в колір заплете,
                                                                                                        Проросте і піснею, і цвітом.
                                                                                                А над світом, гляньте, а над світом –
                                                                                                         Українська вишивка цвіте!
                                                                                                                     Ганна Костів-Гуска

  Щорічно у третій четвер травня українці відзначають День вишиванки - одне з найбільших  свят, приурочених розквіту української культури. Цього року  воно припадає на 16 травня.     
   Мета свята - зберегти споконвічні народні традиції, адже вишиванка - це не просто одяг, це оберіг нації. Ми одягаємо вишиванки не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід, а головне, показати всьому світу, що є така країна - Україна, яка має свої  звичаї, традиції, історію. 
   На честь цього свята по всій Україні  відбувається велика кількість подій та заходів, різного роду акцій: флешмоби, виставки,  концерти, покази фільмів – все, що стосується української культури і вишитої сорочки.
  Працівники бібліотеки Гусятинського коледжу ТНТУ теж приєдналися до цього дійства. У читальній залі розгорнуто  виставку-інсталяцію Бережи українське - вдягни вишиванку, на якій представлено книги, публікації з газет і журналів про історію вишивки, традиції українського народу, схеми  орнаментів, вишиті рушники та сорочки.  
  Запрошуємо у цей святковий день до нашої бібліотеки  за незабутніми враженнями та чудовим настроєм.