пʼятниця, 19 травня 2023 р.

ВИШИВАНКА - СИМВОЛ ЄДНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ



 Вишиванка - поема життя,
Закодована вічність в узорі.
Їй ніколи нема забуття:
Геній Роду не стерти на порох!

    Міжнародний день вишиванки - свято національної та духовної єдності українського народу, яке покликане зберегти споконвічні традиції створення етнічного вишиваного українського одягу. Адже українська вишиванка є нашим національним символом - символом боротьби за незалежність, символом нескореності та незламності духу, символом надії і любові.
  У День вишиванки кожен, хто хоче підкреслити своє українське походження, приналежність до українського народу, а також просто підтримати Україну, одягає вишиванку.
   Долучившись до свята, бібліотека Гусятинського фахового коледжу ТНТУ, спільно із 14 групою (куратор Палагута М.М. ), організувала свято вишиванки для студентів коледжу. Розпочала захід Діана Панчук із піснею "Вишиванка"  (слова Г. Булаха, музика О. Злотника). 
  Ведучі свята Величенко Христина та Венгер Софія ознайомили присутніх із історією, традиціями та орнаментами вишиванок різних регіонів України. Із цікавістю присутні переглянули відеопрезентацію "Україно моя вишивана" та прослухали ліричну поезію українських поетів, присвячену вишиванці, яку виконали  Вівчар Вікторія та Зданевич Аліна.
  Особливою окрасою заходу стала виставка  вишиванок, які представила нам завідувач гуртожитком Савуляк Галина. 
    Пам'ятаймо, що вишиванка - це генетичний код нації, вона є дуже різноманітною, і кожна область України має свою ідентичну вишиванку, яка її характеризує. Але, в той же час, вишиванка об'єднує нас в одну велику країну - Україну. 




середа, 10 травня 2023 р.

ЧОРНОБИЛЬ - СКОРБОТА ПАМ'ЯТІ

   26 квітня 2023 року виповнилося 37 років з дня  чорнобильської катастрофи. Аварія, що сталася на атомній електростанції, залишається найважчою за своїми наслідками катастрофою у сучасній історії. Її масштаби могли б бути набагато більшими, якби не мужність і самопожертва сотні тисяч людей різних професій, які були задіяні для ліквідації наслідків аварії.
  Серед тих, хто боровся зі страшним лихом та відроджував до нового життя обпалену радіацією землю, був і наш земляк Шигінський М.Б., зустріч із яким була організована бібліотекою Гусятинського фахового коледжу ТНТУ для  студентів гр. 11 (куратор Дудар Ін. А.) та Д-21(куратор Дудар Іг.А.)
  Упродовж десяти років Михайло Богданович був командиром взводу із охорони 10-кілометрової зони відчуження. Зі щемом у голосі звучали його спогади про той трагічний квітневий день, коли стався вибух, про  подвиг ліквідаторів-чорнобильців, які, ризикуючи собою, прийняли на себе вогонь атомної катастрофи, робочі будні із охорони п’ятого і шостого енергоблоків, і побратимів, із якими підтримує дружбу по сьогоднішній день.
  На завершення заходу студенти подякували Михайлу  Богдановичу за цікаву розповідь і зробили спільну світлину на пам’ять про зустріч.