понеділок, 31 січня 2022 р.

ЖИТТЯ В ІМ'Я НАУКИ І УКРАЇНИ

  
 
Нема більшого гонору
для інтелігентного чоловіка, 
як берегти свою
 і національну честь 
та без нагороди вірно працювати
для добра свого народу, 
щоб забезпечити йому кращу долю.
                               Іван Пулюй
                                                            





                                                                                        
  2 лютого 2022 року виповнюється 177 років від дня народження знаменитого фізика і електротехніка, винахідника Х-променів, перекладача, відомого громадсько-політичного діяча, вченого і патріота України - Івана Пулюя.
  Народився Іван Пулюй у містечку Гримайлів на Тернопільщині. Закінчив Тернопільську гімназію, теологічний і філософський факультети Віденського університету. У 1876 році захистив докторську дисертацію та здобув ступінь доктора філософії Страсбурзького університету. Автор близько 50-и наукових і науково-популярних праць з фізики та електротехніки. Іван Пулюй був дійсним і почесним членом Наукового Товариства імені Т. Г. Шевченка.
  Знаменитий фізик і електротехнік Іван Пулюй стояв біля витоків одного із найвизначніших досягнень людства - відкриття Х-променів, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням.
  Обєктом його уваги були також проблеми молекулярної фізики, дослідження властивостей та природи катодних променів.
  Одним з улюблених занять Івана Пулюя був переклад релігійних праць із стародавніх мов. Разом із відомими письменниками Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуй-Левицьким він зробив перший переклад українською мовою Нового та Старого Завіту.
   Помер видатний вчений та громадсько-культурний  діяч Іван Пулюй 31 січня 1918 року у Празі, де і похований.
  Іван Пулюй жив в основному за межами України, але своїми добрими справами він завжди залишався серед українського народу, співпереживав за його долю, підносив його велич.  
  Віддаючи дань шани нашому славному земляку, імя якого носить наш навчальний заклад, у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито книжково-ілюстративну  виставку Життя в імя науки та України.



 




Немає коментарів:

Дописати коментар