пʼятниця, 11 грудня 2020 р.

БАГАТОГРАННІСТЬ ТАЛАНТУ МИХАЙЛА СТАРИЦЬКОГО

  14 грудня минає 180 років від дня народження Михайла Петровича Старицького. Серед широкої плеяди славних імен України височить постать цього відомого письменника, поета, драматурга, організатора знаменитого театру корифеїв, перекладача, видавця і редактора.
  М. Старицький - представник того покоління української інтелігенції, яких  надихало мужнє слово Т. Шевченка.  Від Кобзаря він перейняв любов до України і бажання самовіддано їй служити.
Як я люблю безрадісно тебе,
Народе мій, убожеством прибитий,
Знеможений і темністю сповитий,
Що вже забув і поважать себе, - писав він в одній із своїх поезій.
  Михайла Старицького по праву називають  батьком українського театру. У юності він брав участь у студентських виставах, а в 1883 році створив першу українську професійну трупу.
Серед 30-и драматичних творів, написаних М. П. Старицьким, такі відомі п’єси, як “Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці”, “Маруся Богуславка”.
 Особливо вагомий внесок Михайла Петровича в українську прозу. Йому належить історична трилогія “Богдан Хмельницький”, дилогія “Молодість Мазепи”, романи “Останні орли”, “Руїна”, повісті “Червоний диявол” та “Перші коршуни”.
  Творчість М. Старицького - неоціненний вклад у скарбницю народного духу, його рідної України, яку він любив понад усе. Живуть серед нас його пісні, незабуті його п’єси, і нев’януче його слово й сьогодні є джерелом наснаги і зразком високої культури нашої класичної спадщини.
Із нагоди ювілейної дати у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ розгорнуто книжкову виставку “Багатогранність таланту Михайла Старицького”.
                                

Немає коментарів:

Дописати коментар