середа, 30 грудня 2020 р.

З НОВИМ РОКОМ ТА РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

Ступає січень тихим кроком,
Кружляє в вальсі білий сніг,
З Різдвом Христовим, з Новим роком
Вітаєм щиро вас усіх!
Нехай малий Ісус на сіні,
Що в темну ніч на світ прийшов,
Дарує вам надію, віру,
А також щастя і любов.
Шановні викладачі, працівники та студенти коледжу! 
ВІТАЄМО ВАС З НОВИМ  2021 РОКОМ І РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!
Від усієї душі бажаємо міцного здоров’я, щастя, душевного тепла, нових наукових і творчих відкриттів. Нехай у Новому році Вас оминають усі негаразди, а Ваші оселі наповняться любов’ю, злагодою та добробутом.
Веселих Вам свят! Смачної куті та дзвінкої коляди!
Христос рождається! Славімо його!



 

середа, 23 грудня 2020 р.

СЛАВНИЙ ГЕТЬМАН УКРАЇНИ


  Одне з найвидатніших місць в історії України належить гетьману  Богдану Хмельницькому - талановитому полководцю і організатору збройних сил визвольної війни українського народу проти Польщі, видатному політику і блискучому дипломату. Будівничий і володар, людина великих здібностей і залізної волі, Богдан Хмельницький зумів піднятися до розуміння історичних потреб України, ставши фундатором Української незалежної самостійної держави. Для України гетьманство Хмельницького відкрило нову добу історії. Своєю невичерпною енергією він зумів обєднати усі верстви українського народу в ім'я спільної мети - визволення Батьківщини від іноземного поневолення і створення Української держави.
  До 425-річчя від дня народження Богдана Хмельницького, яке ми будемо відзначати 27 грудня, у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ  організовано книжкову виставку "Славний гетьман України".

                                           

понеділок, 14 грудня 2020 р.

14 ГРУДНЯ - ДЕНЬ ЛІКВІДАТОРА АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

180 РОКІВ М. П. СТАРИЦЬКОМУ

ГЕРОЯМИ НЕ НАРОДЖУЮТЬСЯ

 26 квітня 1986 року тихої весняної ночі на четвертому енергоблоці атомної електростанції прогримів вибух, який сколихнув увесь світ. Мирний атом вирвався з-під влади людини  вогняним смолоскипом і розкидав радіаційну отруту по всій Україні. Немов збулися пророчі слова Івана Богослова: ”Велика зоря спала з неба, палаючи, як смолоскип. А ймення зорі тій Полин... 
 Першими жертвами катастрофи стали атомники й пожежники, які були в той час на зміні. А дальше доля повела ліквідаторів різними шляхами: одні потрапили за покликом душі, інших покликали професійні обов’язки або повістка військомату.
 Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. 
 14 грудня ми вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Також згадуємо тих, хто  жертовно віддав за нас своє життя в ядерному котлі.

з

пʼятниця, 11 грудня 2020 р.

БАГАТОГРАННІСТЬ ТАЛАНТУ МИХАЙЛА СТАРИЦЬКОГО

  14 грудня минає 180 років від дня народження Михайла Петровича Старицького. Серед широкої плеяди славних імен України височить постать цього відомого письменника, поета, драматурга, організатора знаменитого театру корифеїв, перекладача, видавця і редактора.
  М. Старицький - представник того покоління української інтелігенції, яких  надихало мужнє слово Т. Шевченка.  Від Кобзаря він перейняв любов до України і бажання самовіддано їй служити.
Як я люблю безрадісно тебе,
Народе мій, убожеством прибитий,
Знеможений і темністю сповитий,
Що вже забув і поважать себе, - писав він в одній із своїх поезій.
  Михайла Старицького по праву називають  батьком українського театру. У юності він брав участь у студентських виставах, а в 1883 році створив першу українську професійну трупу.
Серед 30-и драматичних творів, написаних М. П. Старицьким, такі відомі п’єси, як “Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці”, “Маруся Богуславка”.
 Особливо вагомий внесок Михайла Петровича в українську прозу. Йому належить історична трилогія “Богдан Хмельницький”, дилогія “Молодість Мазепи”, романи “Останні орли”, “Руїна”, повісті “Червоний диявол” та “Перші коршуни”.
  Творчість М. Старицького - неоціненний вклад у скарбницю народного духу, його рідної України, яку він любив понад усе. Живуть серед нас його пісні, незабуті його п’єси, і нев’януче його слово й сьогодні є джерелом наснаги і зразком високої культури нашої класичної спадщини.
Із нагоди ювілейної дати у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ розгорнуто книжкову виставку “Багатогранність таланту Михайла Старицького”.
                                

пʼятниця, 4 грудня 2020 р.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИ

                                                                                              Ой хустина, хустиночка!
                                                                                              Мережана, шита...
                                                                                                             Т. Г. Шевченко

 Минають роки, десятиліття, виростають нові покоління, з’являється нова мода та ніколи не можуть зникнути народні традиції, обереги, які повсякчас знаходяться поруч із людиною.
 Одним із таких давніх оберегів нашого народу - традиційна українська  хустка, яка є символом вірності і памяті.
 7 грудня  ми відзначатимемо Всесвітній день української хустки. З нагоди цієї дати викладачі, працівники і студенти Гусятинського коледжу ТНТУ долучилися до започаткованого флешмобу ”Зроби фото з хусткою”.