понеділок, 16 березня 2020 р.

МОЛЮСЬ ЗА ТЕБЕ, УКРАЇНО!




Молюсь за тебе, Україно,
Молюсь за тебе кожен час,
Бо ти у нас одна-єдина
Писав в своїх віршах Тарас
                    Марія Скочиліс






    Україна! Країна волі і краси, бунтарного козацького духу та мальовничої природи, мужнього народу та унікальної культурної спадщини, неповторних традицій та співучої української мови.
    Наша ненька-Україна це цілюще джерело, яке живить коріння народу, який віками боровся за свободу, соборність та незалежність своєї держави.
   Україна - це Шевченко, його пророчі слова і думи.
 “Молюсь за тебе, Україно!” - під такою промовистою назвою бібліотекою Гусятинського коледжу ТНТУ спільно з групою Б-21 (куратор Дудар Іг. А.) проведено літературно-музичний вечір, приурочений Шевченківським дням.
  Пролог “Шевченко й Україна - нероздільні”, який представили студенти І-х курсів (організатор Дудар Ін. А.) органічно вплівся в канву заходу.
  Ведучі вечора Романів Ганна та Лисак Віталій своїми розповідями повели нас шляхами становлення української держави з найдавніших часів до сьогодення, пригадавши як трагічні так і знаменні віхи нашої Батьківщини.
  Розповіді перепліталися з поетичними рядками українських поетів, які прочитали Колтуцька Анастасія та Марцінковська Інна.
  Завершенням заходу стала щемлива пісня “Чорні квіти” у виконанні Інни Фуг.










     


четвер, 5 березня 2020 р.

ВЕЛИКИЙ СИН УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

   Для багатьох поколінь українців, та й не тільки українців, Тарас Григорович  Шевченко означає так багато, що сама собою створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо та все в ньому розуміємо. Хто ж малим не вчив віршів Тараса, не розглядав його картин, не уявляв собі того тринадцятилітнього хлопчика з отарою овець? Хто не вдивлявся в задумані очі Шевченка, ніби Бога, з настінних портретів? Мабуть, мало хто. Та це лише ілюзія, вивчити всього Шевченка неможливо, бо Шевченко невичерпний і нескінченний. Бо Шевченко – вічний.
 4 березня із нагоди 206-ї річниці з Дня народження Кобзаря бібліотекою Гусятинського коледжу ТНТУ, спільно з 13 групою (куратор Новінчук Ю. М.), проведено літературний вечір «Великий син українського народу». Де усі присутні могли переконатись в тому, що осягнути постать Тараса Григоровича непросто хоча б тому, що у ньому поєднана величезна кількість іпостасей, його таланти – воістину незмірні, а короткий життєвий шлях – короткий лише за кількістю років, але дуже довгий, коли міряти його діями і вчинками. Лунали вірші, думи поета, життєписні факти та історії, які озвучили ведучі заходу Швидак Марія, Романцов Василь, Демків Вікторія та Данильчук Нікіта
    Бібліотекарі підготували  відеопрезентацію «Обличчя української історії. Т. Шевченко».  
  Так, осягнути всього Шевченка неможливо, але, мабуть, таки варто спробувати? Бо ж ми розуміємо Кобзаря настільки, наскільки розуміємо себе, свій час і свою Україну в ньому.