четвер, 20 лютого 2020 р.

З РІДНИМ СЛОВОМ МІЦНІЄ ДЕРЖАВА

                                                                
                     
I тобі рости й не в'януть зроду,
Квітувать в поемах і віршах,
Бо в тобі - великого народу
Ніжна і замріяна душа 
             В. Симоненко










    21 лютого всі народи на землі відзначають Міжнародний день рідної мови.
   Найкращий дар, що має людина від Бога, - це мова. Скільки народів на землі - стільки і мов. Кожний народ - це своя неповторна культура, історія, традиції і насамперед мова. Рідна мова - першооснова і першоджерело кожної людини, для кожного своя мова -найкраща.
  Українська мова - милозвучна, співуча, могутня, безконечна, глибинна. У ній мудрість віків, пам’ять тисячоліть, генетичний код нації, неосяжна душа народу - його щирість, радості і печалі, його праця, і піт, і кров, його безсмертя.
   Олесь Гончар писав: Мова й історія - це ж єдине ціле, один кровообіг, тож і відроджувати їх маємо водночас. Маємо відродити в наших сучасних українцях і українках генетичну память, почуття гордости, маємо і до збайдужілих душ торкнутися запашистим євшан-зіллям рідного слова!
  Мова - це показник існування нації. Доки існує мова - існує народ. Тож оберігаймо і плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків. Шануймо мову наших предків, мову Шевченка та Франка. Нехай вона стане мовою наших нащадків, щоб не зникла держава, бо ми українці - велика родина і мова у нас солов’їна.
 З нагоди Міжнародного дня рідної мови у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ відкрито тематичну книжкова виставка З рідним словом міцніє держава, на якій представлено видання про тернистий шлях розвитку української мови та етапи її становлення, про українську мову сьогодні, а також про культуру мови й мовлення.



ЯНГОЛИ ІНСТИТУТСЬКОЇ

  2014 рік... 18-20 лютого в центрі Києва влада цинічно й жорстоко розстрілювала свій народ. Трагічні події тих днів сколихнули весь світ та назавжди змінили країну і кожного з нас. Кривава жертва  мирних людей - це  ціна нашої свободи. Вони стали Небесною Сотнею - найсвятішим образом новітньої України.
    Гіркі події не могли не торкнутись і наших сердець.
 Із нагоди 6-ї річниці вшанування Героїв Небесної Сотні працівниками бібліотеки Гусятинського коледжу ТНТУ, спільно зі   студентами 14-ї групи (куратор Ойойко Н. М.),  проведено вечір-реквієм Янголи Інститутської.
  Розпочався  захід сумною  піснею  Плине кача по Тисині. На екрані - кадри з іменами і світлинами всіх тих, хто своєю кровю захистив нашу державу. Серед них пятеро тернополян.     Ведучі Лаврів Анатолій та Пінаєв Роман згадали  трагічні події Революції Гідності.
Вірші-звернення  до матерів, сини яких віддали своє життя, щемливо звучали у виконанні читців Пушкаренка Владислава, Пелих Валентини, Повзанюк Христини.
   Пісню Україна -   виконала найменша учасниця заходу Даринка Мисько.
Бібліотекар Шевчук А. П., завершуючи захід, наголосила, що Небесну Сотню пам’ятатимуть завжди, про неї обов’язково знатимуть прийдешні покоління, бо Герої не вмирають!




четвер, 13 лютого 2020 р.

ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ЛЮБОВІ...


      
      Так ніхто не кохав. Через тисячі літ
      лиш приходить подібне кохання.
      В день такий розцвітає весна на землі
      І земля убирається зрання…
                                            В. Сосюра








   14 лютого закохані у всьому світі відзначають День святого Валентина.
День закоханих - свято, сповнене приємних сюрпризів, цікавих подарунків, неочікуваних миттєвостей. Недарма його відзначають напередодні весни - пори року, коли почуття, прокидаючись разом із природою, стають ще сильнішими.
  Для кожної людини цей день - особливий. Головне, щоб він був пронизаний щирістю почуттів і теплом люблячого серця.
  Особливо це свято полюбляє молодь. Адже це ще один шанс побути наодинці з коханою людиною в романтичній атмосфері.
  Приєдналась до цього свята і бібліотека Гусятинського коледжу ТНТУ. У читальній залі відкрито виставку-інсталяцію Все починається з любові..., яка вміщує багато світлин, що відображають різні миттєвості кохання,  видання, що розповідають про таємні почуття в житті  Великих людей і сучасні молодіжні романи і оповідання. Особливе місце займає розмаїття валентинок.
  Виставка звертає на себе увагу яскравим оформленням у стилі Валентинового дня та створює святковий настрій.




                                          

середа, 12 лютого 2020 р.

ДОРОГАМИ АФГАНСЬКОЇ ВІЙНИ

       Хто ж відповість за юні долі,
       У крові, викупаний стяг?
       Коли і як приспати болі,
       В людських зневірених серцях?
       А може, скажуть кладовища
       Устами жалібних троянд,
       Чом дев’ять літ там юність нищив
       Для нас чужий Афганістан
                                  О. Зайченко




    15 лютого минає 31 рік відтоді як радянські війська були виведені з Афганістану. Чимало років минуло з того часу, але події тих днів залишаються живим болем для багатьох колишніх солдатів та офіцерів, що воювали в цій війні. Літопис афганської війни містить безліч прикладів героїзму, звеличує честь і гідність воїнів, які самовіддано виконували свій інтернаціональний обовязок, захищаючи своїх товаришів і мирних жителів країни.
   Щоб зрозуміти весь трагізм афганської війни і вшанувати мужність воїнів-афганців бібліотека Гусятинського коледжу ТНТУ організувала зустріч студентів 12 групи (куратор Оляніна Н.В.) і П-31 (куратор Барціховська К.І.) із людьми, яким довелося пройти через пекло тих грізних років війни - воїнами-афганцями Ковальчуком М.А. і Каштаном А.З.
    Усіх присутніх заполонили: хвилюючі спогади про роки служби,   розриваючі серце хвилини прощання з вбитими товаришами,  міцну дружбу, яка збереглася до сьогоднішніх днів.
    Як підтвердження трагізму афганської війни присутні переглянули декілька відеофільмів та прослухали пісні у виконанні групи Долг , соліст якої теж пройшов дорогами Афганістану.
Завершуючи захід, Михайло Андрійович акцентував увагу на сьогоднішніх подіях на сході Україн, де також проливається кров і гинуть молоді хлопці, захищаючи кордони рідної землі.