четвер, 31 жовтня 2019 р.

ЗУНР - КРІЗЬ ПРИЗМУ ЧАСУ

 1-го листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів національний жовто-блакитний стяг і після шести століть іноземного поневолення західно-українських земель була проголошена Західна Українська Народна Республіка, першим президентом якої став Євген Петрушевич.
 До цієї вікопомної дати бібліотекою Гусятинського коледжу ТНТУ, спільно з групою Д-21, проведено історичну годину “ЗУНР - крізь призму часу”.
 Із основними віхами становлення Західно-Української Народної Республіки ознайомила присутніх куратор групи, викладач історії Мацко Н.С.,
 Студенти Дейголос Марія, Іваненко Юля, Максимів Ганна, Стельмащук Леся зачитали цікаві факти про події, що спонукали  до національно-визвольного повстання 1918 року, ознайомили з його перебігом та  діячами і доповнили розповідь поетичними рядками.                                                 
 
                            
                                   


БУЛІНГ

 “Зупинимо булінг разом”- під такою назвою у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ пройшла виховна година із групами 12 (куратор Оляніна Н.В.), 14 (куратор Ойойко Н.М.) та А-21 (куратор Синишин С.Г.).
 На зустріч із студентами ми запросили Начальника відділу соціальної роботи Гусятинського РЦ СССДМ  С.М. Томчук-Сову.
 Світлана Михайлівна   розповіла що таке булінг, які є види булінгу, як себе поводити, коли став свідком або жертвою насильства, провела анонімне  анкетування, а також детально зупинилася на  кібербулінгу - приниження за допомогою мобільних телефонів та інтернету.
 Окрему увагу було приділено закону, що набув чинності в Україні, згідно з яким булінг каратиметься штрафами та громадськими роботами.
 На  закінчення заходу Світлана Михайлівна  порадила не замикатися в собі, а ділитися проблемами із кураторами, батьками,  соціальними працівниками. 



вівторок, 29 жовтня 2019 р.

УКРАЇНА В ПОЛУМ'Ї ВІЙНИ

  28 жовтня 2019 року минуло 75 років з дня визволення України від німецько-фашистських загарбників.  Воєнні дії на території нашої держави тривали з першого дня війни до осені 1944 року.  Мільйони славних синів і дочок полягли у кривавих боях тієї найжорстокішої в історії людства війні.  
  Усім, хто поліг за звільнення української землі, і тим, хто загинув на окупованій території, в концтаборах та фашистських катівнях, бібліотека Гусятинського коледжу, спільно з групою О-31 (куратор Саска Г.В.), присвятила історичну годину “Україна в полум’ї війни”.
 Бібліотекар Шевчук А.П., разом із студентами Ділай Оксаною, Осиф Анастасією і Вонс Роксоланою, прозою і віршами відтворили події тих страшних років, а також наголосили, що в пам’яті народній ніколи не погасне подвиг тих, хто боровся і поліг за визволення рідної землі.

                                

                                

                               

четвер, 24 жовтня 2019 р.

МАНДРІВНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО


 З 1-го жовтня 2019 року у Києві відкрився ХVІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини.
 Мета фестивалю сприяти популяризації й розвитку документального кіно й підвищення рівня дотримання прав людини в Україні.
 Кращі фільми, які були представлені на фестивалі, мають змогу переглянути жителі всіх областей України. 22 жовтня він стартував у Гусятині. Площадкою для демонстрації фільмів було обрано читальний зал бібліотеки Гусятинського коледжу ТНТУ.
 Представив  фільми  Олександр Степаненко, координатор фестивалю документального кіно у Тернопільській області, член правління Гельсінської спілки з прав людини.
 Студенти мали змогу переглянути два фільми ”Навмисна смерть”, режисерки Сью Вільямс (США) і ”Bellingcat: правда в світі постправди” режисер Ганс Пул (Нідерланди).
 На пам’ять про зустріч пан Олександр подарував бібліотеці коледжу п’ять книг.



  



середа, 16 жовтня 2019 р.

СТЕПАН БАНДЕРА - ГЕРОЇЧНА ЛЕГЕНДА ОУН-УПА

В жалобі і смутку земля восени:
Не стало великого сина.

Йдемо до його дорогої труни –
Востаннє схилити коліна,
Але прапори, що квітчають його,
Шумлять, як розбурхані води:
— Ніколи не можна забити того,
Хто прапором став для народу!
                           Леонід Полтава


  60 років тому 15 жовтня 1959 року перестало битися серце Степана Бандери - полум’яного борця за незалежність та державність України. Людина - легенда, герой ХХ століття - саме він врятував честь України, зумів організувати народ на відчайдушну боротьбу, підніс український патріотизм до найвищої жертовності. Його гасло: “Бог і Україна”!
 Віддаючи дань пам’яті славному сину українського народу, бібліотекою Гусятинського коледжу ТНТУ, спільно із студентами групи Б-21 (куратор Дудар І.А.), проведено вечір пам’яті: ”Степан Бандера - героїчна легенда ОУН-УПА”.
  Розпочала захід бібліотекар Шевчук А.П. Ведучі вечора Марцінковська Інна, Онишко Олеся та Колтуцька Анастасія ознайомили присутніх з життєвим шляхом Степана Андрійовича, розповіли про формування політичної свідомості та становлення його як ідеолога українського національно-визвольного руху,  провідника ОУН. Вірш "На смерть Степана Бандери" прочитав Лисак Віталій.
 Доповнив виступи студентів викладач історії Дудар І.А., який звернув увагу молоді на велике значення постаті Степана Бандери в українській історії та вплив його ідей на події, які відбуваються сьогодні на сході України.
  Вечір супроводжувався книжковою виставкою "Степан Бандера - символ доби".
          
                          
                           

вівторок, 15 жовтня 2019 р.

НАЩАДКИ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ



Сини Твоєї Батьківщини,
В них сила духу непоборна!
Козацтво - слава України,
Це гордість наша всенародна!

   14 жовтня в Україні,  відзначають День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва.  Це свято єднає країну і є символом нерозривного звязку поколінь захисників України. На Покрову ми вшановуємо память усіх, хто в різні часи боронив наші землі від ворогів: запорізькі козаки, повстанці УПА, воїни АТО. 
  З цієї нагоди у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ організовано книжкову виставку "Нащадки козацької слави".