вівторок, 29 січня 2019 р.

УКРАЇНИ ОБПАЛЕНИЙ ЦВІТ

   29 січня 1918 року вписано кривавими літерами в нашу історію. Адже саме цього дня на залізничній станції поблизу селища Крути стався бій між 4-тисячною більшовицькою армією М.Муравйова та 300-ма київськими студентами та гімназистами. Бій тривав п’ять годин. Усі молоді люди загинули героїчною смертю.
   Вшановуючи пам’ять про подвиг юних героїв в ім’я України, бібліотека Гусятинського коледжу ТНТУ імені Івана Пулюя  провела тематичну виховну годину “України обпалений цвіт”, мета якої розкрити причини трагедії під Крутами, викликати інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни.
   Сухими рядками історичних документів та полум’яними рядками поетів студенти групи 12 Ліля Остапишин, Ірина Шинкар, Олександр Черкас  та Олександр Черниш розповіли про  трагедію, яка сталася з їхніми ровесниками у ті далекі роки.
  Кульмінацією заходу став вірш О. Максимишин-Корабель “Мені наснилось, що вони зустрілись…”, який спонукає молодь, віддаючи  шану загиблим під Крутами, вклонитись до землі Героям Небесної Сотні, котрі змінили хід історії України та Героям АТО, які воюють сьогодні на сході України.
  Захід супроводжувала книжкова викладка "Пам'ятаємо героїв Крут".

             

              



СОБОРНА СИЛА УКРАЇНИ

  22 січня виповнюється 100 років від тоді, як на Софійській площі у Києві було проголошено про об’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину державу. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України.
    Із нагоди відзначення цієї дати бібліотекою Гусятинського коледжу ТНТУ імені Івана Пулюя проведено тематичний вечір Соборна сила України.
  Прологом заходу став власний вірш Олександри Мудрак “Єднаймось браття, який вона присвятила Україні.
  Про історичні події, які передували Акту Злуки, про героїв, які боролися за обєднання усіх національно-демократичних сил українства розповів присутнім  викладач історії І.А.Дудар.
 Студенти 11-ї групи Інна Фуг, Олеся Онишко, Ганна Романів, Ірина Чупрій, Анастасія Колтуцька підготували літературно-музичну композицію, в якій через поезію і пісню передали свою любов до неньки-України. . Адже майбутнє в руках молоді і від них залежить якою буде наша держава. А держава як родина, має бути дружньою, сильною, здоровою і щасливою.

                                               



                                         

четвер, 17 січня 2019 р.

ДИВОСВІТ РІЗДВЯНИХ СВЯТ

     З нетерпінням, надіями і сподіваннями всі чекають на новорічно-різдвяні свята.  Адже це час, коли люди поринають в атмосферу дива. Починаючи з 5-го грудня, у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ імені Івана Пулюя діє вистака-інсталяція “Дивосвіт зимових свят”, де представлені матеріали про зимові свята та пов’язані з ними народні звичаї та обряди.  Саме в традиціях  відбивається душа народу, його висока мораль і національна неповторність.
   Давні різдвяні традиції відроджуються сьогодні. У багатьох родинах урочисто відзначається  Різдво, Старий Новий рік, Водохреще. Майже по усіх  куточках України лунають колядки і щедрівки.
   Тож хай різдвяні свята проходять в українських домівках весело і щасливо.