середа, 30 листопада 2022 р.

МОЛОДЬ ЗА ЖИТТЯ БЕЗ СНІДУ


   1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. За масштабами поширення ВІЛ-інфекції Україна є лідером серед країн Європи.
  Саме низький рівень інформованості молоді та відсутність навичок безпечної поведінки призводить до поширення інфекції, тому профілактична і просвітницька робота із запобігання розповсюдження цієї хвороби серед молоді є актуальною. Щоб зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу, треба подолати неосвіченість молоді у цих питаннях.
   Із цієї нагоди бібліотека  Гусятинського фахового коледжу ТНТУ спільно із групою П-21(куратор Саска Г.В.) провела виховну годину Молодь за життя без СНІДу.  Метою заходу було ознайомити студентів із сучасним станом проблеми ВІЛ/СНІД в Україні, сформувати толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих людей та розуміння шляхів запобігання розповсюдженню хвороби.
   Бібліотекар Шевчук А.П.  закликала молодих людей не бути байдужими до власного здоров’я, тому що  їх поведінка та вчинки є гарантом запобігання ризику захворювання.
   Сподіваємось, що проведення подібних заходів допоможе молодим людям захистити себе від ВІЛ/СНІДу, адже найкращий захист — це проінформованість. 


 

середа, 23 листопада 2022 р.

ЧОРНІ ЖНИВА СКОРБОТИ


 Згадайте нас - бо ми колись жили.
Зроніть сльозу і хай не згасне свічка!
Ми в цій землі житами поросли,
Щоб голоду не знали люди вічно
                          Н. Виноградська
   26 листопада в Україні відзначатимуть 90-і роковини памяті жертв голодомору 1932-1933 років.
   Трагедію, яку пережив багатостраждальний український народ, не описати словами. Мільйони українців померли від голоду. Десятки мільйонів не народилися. Спланований комуністичною владою геноцид мав на меті знищити українську націю, стерти її генетичну память, зламати її волю до спротиву. Немислимий масштаб цієї трагедії хвилює наші серця і тривожить нашу память.
   На вшанування памяті жертв Голодомору бібліотекою Гусятинського фахового коледжу ТНТУ, спільно із студентами 11 групи (куратор Дудар Інна), проведено годину памяті Чорні жнива скорботи.
     Зворушлива пісня-реквієм Свіча у виконанні Оксани Білозір розпочала захід.
    Ведучі Галиняк Назар і Гронська Олена своїми розповідями перенесли нас у ті страшні роки, сповнені стражданнями, болем та мільйонами смертей українців, а проникливі спогади очевидців озвучені студентами Іванишин Яною, Пушкаренко Уляною, Душніцькою Юлією, Кісь Ангеліною торкнулися серця кожного з присутніх. Щемлива поезія у виконанні Михайліва Андрія, Кохан Ірини, Шмати Кіри, Кадюк Вероніки, Поточняк Софії ще більше розкрила та підкреслила весь трагізм подій тих років.
    Присутні вшанували  память   про жертв голодомору хвилиною мовчання.
    Голодомор 1932-1933 років - це ще одна трагічна сторінка українського народу. Вона назавжди залишиться у памяті кожного з нас і хвилюватиме наші серця, буде обєднувати всіх живих одним спогадом, одним сумом, однією надією, що всі злочини проти людства мають бути засуджені, а жертви вшановані.



понеділок, 21 листопада 2022 р.

ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ


                                Народе мій, пишаюся тобою:
                                    Моя душа – частинка твого "Я".
                                    Красою правди у святім двобою
                                      Понад Майданом сонця лик сія…
                                                                        Л.Руденко

   21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи. Саме цього дня розпочалися дві доленосні для країни події: Помаранчева революція 2004 року та Революція Гідності 2013 року, що стали історичними віхами вже новітньої незалежної України.
   Революція Гідності кардинально змінила напрям розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян – справжніх патріотів Батьківщини. Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною – ціною людських втрат. Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну – власне життя. 
  З нагоди цієї знаменної дати у читальній залі бібліотеки Гусятинського фахового коледжу ТНТУ організовано виставку-реквієм Революції, що нас змінили, матеріали якої розповідають про події під час Майдану та в період неоголошеної війни.
  Бережімо пам’ять про подвиги наших Героїв, шануймо їх незламну силу волі, мужність та відвагу!
 

середа, 9 листопада 2022 р.

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ


  Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. Офіційним святом цей день став у 1997 році.
  Дата 9 листопада припадає і на вшанування пам’яті Нестора Літописця, адже, за інформацією  вчених, саме з його праць починається українська мова.
  До Дня української писемності та мови у приміщенні бібліотеки Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відкрито  книжкову виставку День української писемності та мови. На виставці представлені підручники, довідники, художні твори, матеріали про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу.
 

четвер, 3 листопада 2022 р.

І В МЕНЕ БУВ СВІЙ РІДНИЙ КРАЙ


                                                                                  О краю мій! Свята руїно,
                                                                                 Новітня Троя в попелах!
                                                                                 Перед тобою гну коліно
                                                                                 І кличу: Боже в небесах,
                                                                                 За кров, за муки, за руїну,
                                                                                 Верни, верни нам Україну!
                                                                                                            Б. Лепкий
 
     4 листопада  2022 року виповнюється 150 років від дня народження нашого земляка  Богдана Сильвестровича Лепкого - видатного українського поета,  прозаїка, перекладача, літературознавця, художника, педагога і громадського діяча. Усе життя і  весь свій талант він присвятив збагаченню культури свого народу.  Творча спадщина Богдана Лепкого становить понад 80 власних книг і вражає універсальністю та багатогранністю творчих інтересів.
    Із нагоди ювілею у бібліотеці Гусятинського фахового коледжу ТНТУ відбувся вечір-зустріч І в мене був свій рідний край. Запрошені на  масовий захід  студенти 2-х курсів мали змогу зустрітися із краєзнавцем, поетом і письменником Миколою Кучмієм.
   Поєднуючи цікаві факти з біографії і творчої спадщини нашого земляка з рядками власної поезії, яка обєднана під рубрикою У вінок Богдану Лепкому, Микола Васильович зумів донести до присутніх всю велич і значення постаті Богдана Сильвестровича в українській літературі.
  У своєму вірші Землякові автор пише:
...Воскресли знову призабулі імена, 
Немов весною по дощах зелені сходи.
І стануть звичними відроджені слова,
Що нас ведуть до справжньої свободи.
  На память про зустріч Микола Васильович презентував бібліотеці коледжу свою нову книжку Вільний птах.
  Отже, творчість нашого земляка Богдана Лепкого не залишає байдужою нікого, а його поезія надихає і примушує замислитися над справжніми цінностями сьогодення: мовою, культурою та свободою.