вівторок, 23 червня 2020 р.

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - ОСНОВНИЙ ЗАКОН НАШОГО ЖИТТЯ


  Рідна Україна - мова солов’їна,
  Золоте колосся, маки у житах.
  Край воріт - калина, верба, яворина,
  Храми і світлиці в барвах-рушниках.
                                   М. Павлова



28 червня 1996 року було прийнято першу в українській історії Конституцію незалежної держави України, яка остаточно закріпила правові основи нашої держави, її суверенітет і територіальну цілісність. Ця подія стала найважливішою в житті українського народу після проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України і схвалення 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням Акта проголошення незалежності України. Прийняття Конституції України завершило процес становлення України як суверенної держави, що має свій Основний Закон.
   Напередодні державного свята в бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ пропонується до перегляду книжкова виставка: Конституція України – основний закон нашого життя. Представлена література надає можливість кожному ознайомитися з важливим значенням Конституції, в якій закріплені основні права українського народу.

понеділок, 22 червня 2020 р.

ПОДВИГУ ЖИТИ ВІЧНО

   І живуть у пам’яті народу
   Його вірні дочки і сини,
   Ті, що не вернулися з походів
   Грізної, великої війни. 

                         В. Симоненко







   Дата 22 червня далекого 41-го року закарбувалась трагічною сторінкою в історії України. Найжорстокіші випробування і страждання, колосальні жертви і скалічені долі, загублене дитинство і втрачена юність – таке назавжди залишається в пам’яті. Кожна родина була втягнута у жорстокий вир війни, а територія України перетворилась на руїни і попелища. Наша країна втратила близько 8 мільйонів осіб або кожного п’ятого мешканця.
    Гіркі спогади про те лихоліття не полишають нас, вони передаються з покоління у покоління. Тому наш священний обов’язок – навіки зберегти пам’ять про тих, хто відстояв перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою нацизму.


   Рекомендуємо прочитати:

  Людний Ф. П. Дорогами війни /Ф. П. Людний.- Київ: Україна, 2005.-
420 с.
 Автор - учасник Великої Вітчизняної війни, ординоносець, краєзнавець, учитель історії. У книзі зібрано спогади ветеранів війни, нариси, біографічні матеріали про бойовий і трудовий шлях багатьох фронтовиків, партизанів, підпільників - живих і полеглих уродженців переважно Кам'янського району на Черкащині.






  Друга світова війна в історичній пам’яті України (за матеріалами Українського інституту національної пам’яті) /Упоряд.: Л. Герасименко, Р. Пилявець.- Київ- Ніжин: ПП Лисенко М. М., 2010.- 247 с.
 У виданні представлено матеріали про причини, перебіг  і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії українського народу ХХ століття - Другої світової війни. В основу праці покладено ідею боротьби українського народу за власну державу, яка не припинялась з поразкою національно-визвольних змагань 1917-1921рр. Через відсутність незалежної української держави українці опинились по різні сторони фронту. У запропонованій книзі проаналізовано події, що відбувались на території України, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 року і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945р. На основі значного масиву матеріалів розглянуто основні аспекти формування історичної пам’яті українського народу про Другу світову війну в сучасній Україні.

  Патриляк І. К., Боровик М. А. Україна в роки Другої світової війни: спроба нового концептуального погляду /І. К. Патриляк, М. А. Боровик.- Ніжин: Видавець ПП Лисенко М. М., 2010.- 590 с.
 У книзі розглянуто найбільш суперечливі сторінки історії України періоду Другої світової війни. Велику увагу приділено висвітленню “української проблеми” напередодні і на початку світової війни, долі українських земель у 1939-1940 рр., участі українців у фінській кампанії, бойовим діям і причинам поразки Червоної армії в битві за Україну в 1941р., окупаційному режиму нацистів та їхніх союзників в Україні, українському визвольному рухові, діяльності радянського підпілля і партизанів, взаєминам більшовицької влади і українського суспільства в роки війни.

 
 Ніхто не забутий, ніщо не забуте: збірник /В. Д. Ольшанський, В. Д. Боднар, М. А. Царьов.- Київ: Україна, 2011.- 856 с.
У збірнику спогадів ветерани розповідають про героїчні будні Великої Вітчизняної війни, стійкість і мужність радянських воїнів, народних месників, які ціною власного життя наблизили величний День Перемоги.
 Левітас Ф. Л. Друга світова війна /Ф. Л. Левітас. - Київ: Наш час, 2012.- 272 с.




 Левітас Ф. Л. Друга світова війна /Ф. Л. Левітас. - Київ: Наш час, 2012.- 272 с.
  Книга присвячена суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місцеУкраїни в подіях 1939-1945 років.
 Основну увагу приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.