вівторок, 17 вересня 2019 р.

ТВОРЕЦЬ ДОБРА І КРАСИ




Живе в серцях твоє безсмертне слово
І до народу рідного любов,
Немов зорі сіяння пурпурове,
Хоч ти від нас уже давно пішов.
Ти з нами будеш вічно жити,
Як сяйво сонця, як вечірній спів,
Ти так любив землі своєї квіти,
 І так, як квіти, ти людей любив.
                               В. Сосюра



   17 вересня виповнюється 155 років від дня народження видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Михайловича Коцюбинського.
  М. Коцюбинський прожив коротке життя - неповні 49 років, але за цей  короткий час він встиг залишити нам велику кількість своїх неперевершених творів -   це повісті “Fata Morgana”, “Тіні забутих предків”, “На віру”, десятки новел, оповідань, нарисів, статей і листів.
 Літературний учень і земляк М.Коцюбинського Михайло Стельмах так сказав про літературну спадщину письменника: ”Усе, дорогий Михайле Михайловичу, що написане кров’ю Вашого серця, зосталося в пам’яті всього нашого народу, а слово і краса ім’ям народу увійшли в безсмертя”.
 До ювілейної дати видатного українського письменника у бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ організовано книжкову виставку “Творець добра і краси”. Експозиція виставки представляє матеріали з біографії М.Коцюбинського, спогади видатних людей, критичні статті, світлини, твори.


вівторок, 10 вересня 2019 р.

ЗАЧАРОВАНИЙ УКРАЇНОЮ


                     
        З бентежжя рідного Полісся,
 З веселки срібної Десни
     Довженка слава, наче пісня,
Іде в безсмертя літ ясних
                                             О. Гончар



  10 вересня  2019 року виповнюється 125 років від дня народження українського кінорежисера, кінодраматурга, письменника, художника та громадського діяча Олександра Петровича Довженка.
   Олександр Довженко - великий гуманіст, який не мислив себе без людей, своєї діяльності на благо народу. Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм, - так говорив він про себе.
   Письменник залишив своїм нащадкам багату творчу спадщину. Це кіноповісті Україна в огні, Поема про море, Зачарована Десна, Повість полумяних літ, поему Нащадки запорожців, пєсу Життя в цвіту, оповідання Сон, Воля до життя”та ін.
  Кожен твір  наповнений почуттям патріотизму, змістом якого є любов до  Батьківщини, відданність і гордість за свій народ.
 Із нагоди цієї дати в бібліотеці Гусятинського коледжу ТНТУ оформлено книжкову виставку Зачарований Україною”, де представлені матеріали про життєвий і творчий шлях письменника, світлини, твори.